baby susuh nk berak

Assalamualaikum semua,,,nak tanya sikit,,kenapa baby saya susah nk berak ye,,dh 8 hari dh x berak,,,

13 Balas

Berapa umur baby ye? Macam saya, masa anak baru lahir dan umur masih kurang 1 bulan, dia berak 7 hari sekali, lepas tu 14 hari sekali. Kemudian, berak 7 hari kemudian. Saya ke klinik setiap hari sbb ada cek kuning anak. Tanya doktor, doktor klinik kesihatan kata tu normal kalau baby hanya minum susu ibu nya. Tak campur susu formula. Lepas tu doktor klinik ajar buat senaman kayuh basikal pada baby. Baby still jarang berak. Lepas tu saya pergi jumpa doktor pediatric (pakar kanak2 di hospital). Doktor pediatric pun kata yg sama. Normal bagi baby yg hanya minum susu ibunya. Dah macam tu, mak mertua saya suruh ke klinik swasta sebab rasa tak puas hati dan masih risau. Anak saya cucu ke 11 dia. Semua cucu yg lain takde macam anak saya jarang berak. Doktor klinik swasta pun cakap yg sama. Normal untuk baby yg hanya minum susu ibunya. Tapi klinik swasta baby ubat untuk lembutkan najis baby. Mesti lah kena bagi ubatkan, nama pun klinik swasta. Berbayar. Doktor kk dan hospital tak bagi apa2 ubat sbb diorang kata, tak perlu.

3y ago

betul tu, kalau fully bf normal kalau kalau lama x berak, sy risau kalau bf+fm, kesian kat baby 😥

cuba tekan pelan2 perut anak.. kalau anak full bf perut dorg lembut dn tkde apa2 masalah kiranya full botol...perut keras..segera la je hospital

Kalau baby fully bf, mmg normal kurang berak sbb susu ibu cepat hadam. Tp kalau baby minum fm, xnormal tu. Kena bawak jumpa doktor

kerap bagi dia minum susu supaya lawas,urut perut selepas mandi .jika berterusan sehingga 2 minggu better jumpa doc.

Baby bf ke?? Klo bf normal.. Klo fm xnormal.. Sila ke hospital..

pgi klinik... nnti kena ltk ubat laa tu

Apa yg saya harus buat ye,,,

Anak kamu brpa bulan ya?. Fully bf ke?

Normal.. baby sy ari 5 xberak

Tahi dia keras kot