Sekadar Bertanyee

Assalamualaikum semua. Tumpang tanya. .Ibu2 semue minum air gula pada minggu keberape kandungan ye...??sye baru 7 minggu,tapi minggi depan dah kena datang untuk minum air gula... Kenape ye..??

27 Balas

Sme la sy, td bru g buka buku pink... Kndungan msuk 12 mggu... Mggu depan kne mnum air gule dh... Risau lak

Sy pn kena minum air gula @7week sebab 1.ayah sy ada kencing manis 2.anak sulung sy lahir besar @4.2kg

Sy minum masa 16w. Puncanya sbb sy naik lebih dr 500g. Lagi satu sbb bmi dan fam h/o ada diabetes

Saya pun minum air gula awal. Sbb saya preggy pn umur dh 34 & family ada background kencing manis

Saya dah lepas yang kedua. Age 25 ke atas walau tiada history diabetes diwajibkan minum.

Sy baby pertama.. Skrg dah 31 ++ weeks tp doc tak Ada ckp lg pasal air gula.. Hehhehe

Tak silap saya , sekarang mmg wajib minum air gula jika mengandung 25 tahun ke atas

saya waktu kandungan 7 month baru minum . .itu pun sebab brat naik banyak😂

Mgkin berat sis naik terlampau tinggi ..sy nak masuk 7bulan nanti baru minum

Antaranya sbb umur 35+ & ada sejarah keluarga yg hidap diabetis