Keputihan ketika hamil #Candigo500mg#ClotrimazolePessary

Assalamualaikum semua siapa pernah guna ubat pesari ni ya boleh share sikit tak okey ke tak saya 18w tapi saya ada keputihan nak kata teruk tak teruk tapi kadang2 gatal so lepas checkup kk terus inform doctor dia bagi ubat masuk vagina selamat ke tak ya?#pleasehelp #bantusharing #seriusnanya #

Keputihan ketika hamil #Candigo500mg#ClotrimazolePessary
2 Balas

Wsalam.. ada buat swab x kt hospital? Mcm sye ada buat swab and result ada GBS. N doc bg ubt masuk dri vagina tu, selamat jek gne InsyaAllah.. boleh google sama2 dgn husband tgk mcm mne cara utk bkk n insert dgn betul. Klo slh bukak takut ubt tu pecah nanti kne beli bru.. klo ada gbs, hospital akan on antibiotics sebelum bersalin supaya baby xkne jangkitan kesan dari keputihan kita. Ada stgh perempuan yg mmg akan ada keputihan yg teruk masa mengandung, sye punya Alhamdulillah xsampai tahap gatal atau kuning. Cuma tak selesa sebab sentiasa rse basah. Rajinkn lepas ke toilet lap bg kering sebelum pkai spender. Klo boleh pkai panti liner pkai la, mcm sye mmg sensitif xboleh pkai pad atau pantiliner, jd sye pkai tisu. Tisu tu mmg rajin tukar. Masa period pon sye xpkai pad pakai menstrual cup sbb mmg pad klo pakai auto naik ruam dan gatal. So pastikan bawah tu sentiasa kering jek. InsyaAllah xgatal

3y ago

Gbs ni mcm dlm bahasa mudah kulat atau jangkitan dekat vagina kita yg sama mcm keputihan jgk.. mmg biasa jd utk ibu mengandung bkn sbb kita xjaga kebersihan, tp slh satu faktor sbb hormon.. ubt yg doktor bg pun sama mcm awk dpt, tp doktor bg sye pkai skali jek sbb sye xde gatal atau keputihan tu xberwarna, sye cme xselesa sbb sentiasa rse basah.. tp nk confirmkn biasanya dekat hospital awak booking bsalin doktor akan swab dekat vagina n hntar lab.. kk xsure plak, sbb sye terus refer pakar.. klo confirm ada gbs, nty masa bersalin doktor akn on kan antibiotic supaya jangkitan xkena pada baby.. keputihan teruk klo kena pada baby boleh risikokn pada baby.. mcm sye pun xberbau, tp mmg xselesa sbb kejap2 rse basah, awl pregnant byk bjln atau penat sgt bru kluar, tp makin lme mmg sentiasa rse xselesa.. sye mmg elak pkai panty liner sbb lg rse xselesa. At least tisu stgh jam sekali sye tukar klo xselesa

selamat, OK.. InsyaAllah. Guna dgn betul tau. tengok youtube KKM. Suami saya tlg buatkan salah cara 😅, dah buat baru kami tengok youtube. Alhamdulillah result sample keputihan sy normal.

3y ago

🤭