Perut mengeras kandungan 5 bulan

Assalamualaikum/Hi semua. Saya nak tanya siapa pernah alami perut mengeras sewaktu kandungan 5 bulan. Bila mengeras, tk dapat rasa gerakan baby. Bila baby dah tak mengeras, baru rasa sikit pergerakan. Apa punca baby mengeras ye? Dan sakit juga bahagian celah kangkang dan sakit nak berjalan. Risau betul sebab kandungan baru 22 week.

1 Balas

Normal sis. Tu namanya braxton hicks. Kalau sakit area bawah kita tu selalunya baby pressure bahagian tu sbb dia makin membesar. Nnti dah 30w ke atas mmg akan lagi sakit sbb baby akan turun ke laluan bawah.