Period atau tak ?

Assalamualaikum semua, nak tanya sikit. Smlm saya nk tukar panty liner, saya mmg biasa akn check vagina tiap kali nk tukar, smlm masa saya lap guna tisu, saya perasan ada tompok darah sikit and lendir yg ada darah sikit sngt. Saya belum period lagi bln nie, and biasa tarikh period dlm 16 - 20 hari bulan. Saya expect tu darah period tapi bila saya tggu dia keluar bnyk takde pun. So kat sini saya nk tnye boleh ke saya solat mcm biasa ? Sebb darah tu tak keluar kt pad pun and darah tu ada smlm jea, hari nie takde darah pun. Mohon pencerahan yea awak2 semua. Tq

3 Balas

Darah yang tidak mencapai had sehari semalam maksudnya 24 jam tidak dikira haid, boleh jadi dikira sebagai darah fasad. Tapi jika seorang wanita didatangi darah (jika perkiraan mengikut waktu kedatangan haid), wajib meninggalkan segala yg perlu ditinggalkan mengikut syarak. Andaikata darah berhenti sebelum tempoh 24 jam, maka sebagai langkah berhati hati adalah lebih baik terus mandi wajib dan bersolat seperti biasa.

8mo ago

Terima kasih utk penerangan puan

klu sye, sye akan mndi wajib &solat seperti biasa..

Mufti ada jawab soalan ni. Try google terus dpt jawapan