Minum Air Gula

assalamualaikum semua nak tanya saya first time mnum air gula pstu rasa pening dan nk muntah saja masuk hari kedua tk larat plus pening kpla dan berat kepala.. ibu2 yg lain mcm sya jgak ka .? bole share kt kita🥹#firstbaby #ingintahu #bantusharing

13 Balas

saya first time minum air gula tu okay. agaknya tekak haus dan lidah dah biasa minum manis, laju je minum. tapi ya allah lepas minum tu, nak tahan 2 jam tu, seksanya. pening teruk dan loya je. sepanjang 2 jam tu, saya tutup mata je buat2 tido😅 esoknya dah okay. takde rasa apa2

12mo ago

heheh mula2 saya takut jugak sebab ramai yg kata tak sedap. tapi bila saya cuba rasa sikit, saya cam okay je rasa dia. takde sampai tak boleh telan. rezeki saya kot😅

saya kemarin bru kali pertama minum air gula. firstbaby jgk..sya rasa sedap ja air gula tu perisa oren..lpas minum rasa nk batuk mcm nk muntah..tarik nafas pelan2 relax pas tu ok la xmuntah....lepas ambik darah kali kedua baru rasa pening. balik tido kjap dah ok dah.

12mo ago

tak la..minum air gula dekat KK..

Sy dh minum air gula 2x. Week 9 dan week 28. Ok saje. Minum yg kk punya pulak tu xda perisa. Rasa mcm air sirap terlampau manis. Tak rasa apa apa pun. Btw result sy elok saja smpi week 28. Lps 2 jam sy trus mkn nasik dan mkn puas2 hihi

wslm sis . sy time ambk darah je pening berpinor biji mata sbb takut jarum hahaha lepas ambk darah then mnum air gula trus ok hlng trus pening kpla td. kalau sis xboleh mnum yg biasa boleh cuba yg ad perisa sdp

12mo ago

hihihi urwc sis

Takde pengalaman macam tu. Lepas minum air gula rasa kenyang sikit sbb dah berpuasa dari malam sebelum. Lepas siap amik darah , terus makan kenyang2 dan minum air banyak.

12mo ago

owh awak mcm tu yee..😊 saya blik mkan pulak pun lg rsa nk muntah em pelik jgk

So far tak pernah alami. Mungkin awak alahan dengan taste air gula yang terlampau manis. Banyakkan minum air kosong untuk clear kan balik air gula dlm badan lps dah buat test

12mo ago

tq sharing momma🤗🙉

boleh sapu myk angin. minum air kosong. dah hari kedua kan cuba minum air yg masam2 utk potong manis tu. sy both pregnancy lepas minum air gula xde simptom mcm awak ckp

12mo ago

most welcome😊

saya pon sma kalo mnom air gula kk rsa mcm tu..nurse sruh standby minyak angin..next pregnant sy beli air gula sndri dekat farmasi.perisa strawberry.okey ja.

11mo ago

boleh ja bwak..ckp dgn nurse awak nk bwak beli air gula sndri..kalau nk mnom esk hri ni beli pastu letak dlm peti ais..biar sejuk lagi sedap..heheh..

Ye saya pun sama. Rasanya sbb kurang darah sbb kan 2kali ambik darah. Saya mkn maltofer dgn bnyk mkn sayur hijau utk topup darah yg hilang tu. Hope it helps

12mo ago

maltofer tu ap ya sbb first time dngar

saya time first minum air gula tuuu , after 30minit terus muntah ...nasib tak muntah dekat klinik ...kalau tidak kena repeat ibu ibu lain macam mana pulak

12mo ago

itula saya awal pun mcm tu rsa nk muntah duk tahan je tkut nnti muntah dia sruh repeat lgi mati laa😅