Hanya bertanya , kalau salah tolong tunjukkan

Assalamualaikum semua, nak tanya nie, sbb bru bby first, asid folik tu ape nye? dan apa fungsi dia dlm bdan mummy2 yg makin membesar tu? sejak usia kandungan berapa bru boleh amek asid folik tu ? Sbb mse first bkk buku aritu, tkde pulak nurse terangkn pasal asid folik ni, mcm asid folik ni kita beli sndiri or klinik ad sediakan?? Hrap2 ad yg dpt membantu . T. Kasih

7 Balas

Wasalam.. Asid folic ni disarankan amik utk yg merancang nak ada baby akan dtg.. ini utk ketahanan tulang baby dan rahim kita menampung baby.. seeloknya amik 3bln sblm prgnt.. byk kebaikkn nya boleh google n baca apa kesan tk mgambil nya.. acid folic ni boleh beli sndiri dkt farmasi tp kalau dh pergi checkup di KK maka dorg akn bekal kn.. Utk anak ptama, bykkn membaca utk perjalanan baby ok.. so kita thu mana boleh mana tk boleh mana perlu n tkperlu

Acid Folid ni klau ikutkan 3 bln sbelum hamil kena amalkan tapi takda masalah pun klau start amalkan masa tahu pregnant. AF wajib ambik utk pembentukan janin supaya tidak berlaku sebarang kecacatan pada janin.

Asid folik ni utk mengelakkan kecacatan pada janin .. seeloknya makan bila dh bsedia utk hamil .. kalau sis dh buat buku pink baru kk yg sediakan smpai bersalin .. b4 tu sis blh beli dkt farmasi

Asid folic tu berfungsi sbg penguat rahim, elak kecacatan janin & perkembangan janin sedari awal kehamilan yg sgt penting. Utk lebih lanjut, sis boleh google yg berkaitan dgnnya

Makan asid folik sblom kandungan 6week ke atas, klu dh buat buku pink, kk akan bg ubat zincofer or new obimin..klu kk xbg, kne mkn asid folik. Beli je kat farmasi..

Kalau boleh main apps ni maknanye boleh google utk maklumat jugak dik

Selalunya kk yg sediakan...