Gerakkan baby

Salam. Mommy boleh share tak macam mana kira or detect gerakkan baby? Nurse dah ajar tp i masih was2 sbb kadang baby gerak kuat kadang slow je and kadang jarak lama kalau tengah buat kerja or tak perasan sbb halus je. Kalau halus sgt tp rasa gerak tu boleh kira tak.. and normal tak kadang tga aktif tu boleh jadi dalam 30 min ada 3-4 kali. Kalau tga tak aktif sgt halus je sipi2 gerak gap kadang sampai 2jam. Then kalau kita tekan2 perut panggil baby respon tp kejap je. Itu boleh kira ke tak. Sorry soalan banyak plis helppppp and elaborate jugak keadaan tu huhu. #firstmom #31w

2 Balas

ini apa yg misi kk tmpt sy ajar. kiraan gerakan selang 30min. so if dlm 30min awk rasa 3-4 gerakan..maka dikira sbg 1x gerakan sahaja. klu tekan2 perut and bby respon, still dikira as gerakan..usually dibuat klu ibu2 yg sibuk bkerja, kdg xperasan ada movement dari bby. tapi perlu dibuat jika dlm sejam gap tak rasa gerakan dari bby

dalam 30min, tgok ade pergerakan tak.. kalau ada dikira 1 even dia gerak 3 4 kali.. if kita tgh kerja or tgh aktif, pastika dalam sejam ade pergerakan