Anakku di syurga

Assalamualaikum semua. I lost my baby malam tadi 8pm.. i share dkt sini for other mommies rujukan and also for my memory. Estimated 6w1d, then yesterday tiba² start heavy bleeding around 5pm+ smpai penuh 1 pad tu. Cramping so bad smpai satu badan shaking lemah. I pergi emergency, doctor scan, masih nampak kantung tpi heartbeat tak jumpa. Doctor suruh rehat dkt rumah, observe smpai bleeding 3 pad penuh, kena masuk balik emergency. I balik rumah, tgh naik lift terus rasa mcm ada ketulan besar keluar drpd bawah. Pergi toilet and nampak laa my little one, pgg dia dlm tangan i. Its so hurtful and scary.. masa tu nangis² sbb terasa sgt kehilangan dia. Baring rehat kejap and around 1230am nk balik hospital utk minta cuci. At 1245am terasa lagi ada yg keluar, this time lagi besar. Tpi yg ni dah x sakit sgt dah, just tak selesa sgt sbb darah² still keluar kan. Lepas nj terus pergi sakit puan dkt hospital putrajaya, they scan utk pastikan kosong, then i tunjuk the kantung² yg keluar, and then they did cervical clearing. Cuci dkt bawah, but this one mmg sakit and tak selesa sbb dia akan buka dari bawah and check manually tisu² balance dan clear betul². Then lepas tu scan balik make sure dah clear dalam, then they inject dkt peha kanan utk kecutkan balik rahim and stop bleeding. Doctor pgg utk 1hr utk observation, bleeding keluar calit² je and sakit semua xde dah cuma sengal² bcos of injection. Then doctor release with ubat tahan sakit and antibiotics. Baby doctor simpan hantar ke labs untik check punca keguguran, blh dpt tahu results after 3months. Ingatkan nak tanam baby tpi xblh dpt balik.. 😔😔 Heart hurts so much sbb kehilangan seorg anak syurga, and this is first baby first time its a scary experience. But womens body is just so strong. So strong and so fragile at the same time.. This time maybe xde rezeki lagi, semua dtng dari allah swt. Insyallah nanti allah bagi baby 🤲 Utk semua mommies, its a scary journey. But exciting jugak. Byk benda kita xthu.. i doakan mommies semua a healthy and happy journey, stay strong selalu. #firsttimemom #firstbaby #anaksyurga

Anakku di syurga
7 Balas

haii sis. ujian kita sama sangat. saya 6w1d jugak gugur anak first. menangis sakit Allah jaa tau. time saya gugur tuu hujan turun lebat macam Dia faham hati ni. tapi saya pergi klinik swasta sebab masa tuu bleeding ingat biasa jaa sebab darah tak banyak. doc cakap dinding rahim tebal maybe tuu first penempelan. saya balik rest, esok hari ahad tuu pergi klinik kerajaan, jumpa doc, doc buka bawah terus, doc sahkan baby dah di bawah. dia transfer ke hosp, pihak hosp buka bawah check apa yg patut, terpaksa refer jumpa pakar puan. naik ambulan skali lagi ke hosp sultanah aminah. sampai sana kena bebel apa semua. tidur hosp semalaman. esok tuu doc suruh balik sebab bhcg rendah. doc suruh test bhcg 23/8 pula. pagi 23/8 pukul 11.08 pagi rasa sakit ya Allah, pinggang rasa nak patah. terus keluar sikecil ni. letak dalam plastik. pukul 4 petang sampai hosp sultanah aminah tunjuk dekat doc. doc buka bawah. doc sahkan memang tuu baby. dia suruh balik dan akan test bhcg 30/8 pula. ikut kiraan buka bawah 10 kali penyepit keluar masuk masa proses nak keluarkan si kecil saya ni. dia degil nak keluar sendiri😂. ya doc tak bagi anak balik. mak ayah bising sebab kalau ikutkan dah ada kaki tangan. kena tanam. huhuu🥺. entah laa. saya down sangat sebab baby first kan.

2y ago

its a crazy journey kan? and amat² sedih at the same time sbb first baby. tpi insyallah allah bagi lain. baby kita ahli syurga, sis. walaupun 6minggu je kita dpt masa dgn si kecil, amatlah bersyukur kpd allah 🥺 i doakan supaya allah akan berikan zuriat yg sihat comel to you and your hubby pada waktu yg tepat aamiinn³ 🌹

YaAllah sis, I cried reading your post. Been there, done that. Lagi lagi first baby. Memang akan rasa sedih sangat sangat. Lagi lagi bila orang keliling kita tak supportive langsung 😭 saya harap orang keliling awak very supportive towards you sebab this one memang akan affect your mental health. Masa first baby, saya D&C. Saya pun tanya doctor boleh bawa balik tak POC (product of conception) sebab nak tanam buat kenangan tapi doctor kata dia dah hantar lab untuk testing. Masa tu saya 5w je. Tapi saya memang mental breakdown macam tak dapat terima. That’s why I admire your strength and positive words ❤️ Saya doakan supaya Allah berikan awak zuriat yang baik baik pada masa yang sesuai InsyaAllah aamiin 🤲🏻

2y ago

i know i pun nangis while typing this post.. its a very sad experience tpi we women are so strong enough utk hadapi dugaan spt ini. thankyou so much for your sweet words. and im so sorry for your loss jugak. i doakan yg terbaik for you and your hubby too insyallah allah is the best planner ❤️

sorry, sy tak nak tgok. sy pernah alami jugak time pregnancy pertama 12week gugur.. moga allah beri ketabahan dan kekuatan pd awak yaa, ada hikmah sebalik ujian.. trust me, sy doakan awak moga allah kurnia kan lg rezeki anak yg lebih baik, aamiin ya mujib..

Salam takziah sis. I knew ur feeling🙁. Last march saya merasai perasaan yang sama tapi after 3days, pihak hospital call utk ambil janin. And now alhamdulillah i’m pregnant again, 10w. Saya doakan sis cepat recover and direzekikan baby lagi🤲🏻

2y ago

alhamdulillahhh semoga urusan sis dipermudahkan aamin². and thank you so much for your sweet kind words sis 🥰

saya baca sambil menitik airmata.Allah hantar sbg ujian dan ambil dia sebab ahli syurga.Sy doakan rezeki sntiasa bersama puan and suami.sebak sy dan suami baca sbb usia kandungan baby kita sama 😢

Semoga dimudahkan urusan Puan.. InsyaAllah.. ada rezeki nanti. Terima kasih kongsi pengalaman Puan. You are such a strong momma!

Salam takziah sis.. cpt2 cuba lagi lepas ni.. selamat berpantang💜