ANAK SAKIT APA

Assalamualaikum semua, anak saya lelaki 3 tahun 5 bulan, demam tak surut. Tgh tido malam panas sgt, batuk kuat n nak muntah, siang kejap ok kejap panas. Kejap aktif kejap lesu. Batuk2. Tak selera makan. Kalau makan batuk n muntah. Ada yg pengalaman macam ni tau tak sakit apa?

5 Balas

Waalaikumusalam. Saya saja nak share pengalaman. Baru ni anak saya demam on off jugak. Sekejap ada temperature, sekejap tak ada. 2 minggu sebelum tu dia ada demam jugak, jadi saya ingat kali ni pun demam macam 2 minggu lepas tu la, tapi pelik suhu dia on off, jadi saya and suami cuma macam macam cara, hari kedua demam dia dah kebah. Tapi malam tu suhu dia naik balik sampai 39, pagi tu kami terus check Covid dan bawa ke kecemasan. Rupanya anak saya positive Covid. Kami terus kena warded, paru paru anak saya ada infection sikit, tapi nasib baik kami bawa ke kecemasan cepat. Masih boleh dirawat dengan antibiotic. Alhamdulillah. Jadi, kalau anak sis jadi macam ni lagi, bawak je ke kecemasan. Dapatkan rawatan dari doctor. InshaAllah.

Demam dah berapa hari? Anak saya mcm ni juga, kalau demam dah lebih 2 hari saya bawak hospital terus emengecy, nanti dorang ambil darah. Anak saya haritu kuman dlm darah, suhu badan tinggi jadi kena tahan wad & masuk antibiotik. Lepastu baru okay. Jgn bawak klinik swasta, pergi kerajaan lebih detail ye

kalau dh lama sgt demam, please jangan biar. dah pergi klinik/hospital ka? ada buat test influanza atau covid x?

pergi hospital sis..jgn tngu dkt rumh

ada check influenza/covid?