Tips jahitan selepas bersalin.

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah sya selamat bersalin anak 1st secara normal 20/07/23. Koyak agak banyak. Lepas bersalin tu, baby kena tahan selama 2 hari dan sya rooming in with baby. Time kat wad sya banyak duduk dari baring. Beberapa harini sya rasa tempat jahitan sya sakit, lagi2 tengah duduk. Sya try check jahitan tadi, nampak ada putih2 kat jahitan tu tapi tak pasti itu nanah @ bukan. Itu nanah ke? Jahitan sya rasa so far still intact. Cuma nampak putih2 je kat tepi2. Takutnya kalau kena jahit balik 😫 trauma kena jahit kat labor room pun tak hilang lagi 😫 ada sesiapa pernah experience macam ni tak? Ada suggestion tak ubat apa bagus supaya cepat sembuh luka tu? #advicepls #firsttimemom #firstbaby #FTM #help

5 Balas

Hi. Luka jahit saya hari ke 9 dh sembuh. Tak sakit. Saya hanya bed rest selama 6 hari. Selebihnya saya buat routine rumah mcm biasa mengemas, mop. Tips saya, saya kerap tukar pad, keringkan. dan banyak makan sayur hijau & buah buahan terutama buah oren. Buah Oren sgt sgt membantu untuk cepat sembuh luka.

10mo ago

Sya harini hari ke-9. Tapi 3 hari selepas bersalin sya kat wad dengan baby. Kat wad tu banyak duduk sebab baby banyak nangis tak cukup susu. Lepas discharge baru sya dapat bed rest betul2. Anak dari balik rumah memang mak yang jaga. Tidur pun dengan mak. Sya nak duduk bagi susu pun tak dapat lama2 sebab sakit kat bawah tu. Dari segi keringkan tempat luka, tukar pad kerap memang sya buat. Oren pun sya makan sehari sebiji. Alhamdulillah juga sya takde masalah sembelit. Membuang elok je. Cuma kadang2 tempat jahitan rasa sakit berdenyut2 biarpun tengah baring.