hamil luar nikah
assalamualaikum saya umur 17 hamil luar nikah usia kandungan bru 8minggu ibu dan kakak saya tidak tahu , saya tak tahu mcm mana nk jelaskn saya takut. dan boleh saya tahu ape prosedur yang perlu saya buat?? saya mempunyai masalah identity ic dan surat beranak saya tiada atas sebab kecuaian parents saya di masa silam.. ade ke mana ii hospital yang accept?

adik , ni pendapat saya. adik kena bagitahu juga keluarga adik. walaupun dorang akan marah dan terasa hati tak mengapa dorang sekejap je akan marah. tapi kalau adik nak sembunyikan diri dari jiran / orang2 yg akan mengata. akak ada satu tempat yg boleh suggestkan awak. tempat akak suggestkan ni awak bersalin & boleh jaga anak awak. dan tempat ni juga akan uruskan awak bersalin di hospital. ahli keluarga awak pun boleh datang melawat awak masa awak duduk di tempat yg akak maksudkan tu. semoga baik2 sahaja ye dik. manusia takpernah lari dari kesilapan. dan tentang ic awak tu , awak kena buat juga. takboleh biar lama. kalau awak bersalin nanti akan susah bila tiada ic.
Baca lagifirst kena bagi tahu ibu & kakak dulu , Dorang confirm marah , tapi ingat dek , org tua tak kan tinggal kan kita , bila kita tengah susah MCM ni , Dorang mesti marah tapi marah Dorang , pasti akan cari jalan keluar untuk awak , jujur tu penting untuk skrg , sebelum tambah besar perut tu , ingat jangan banyak fikir jangan stress jangan cuba2 untuk buang baby tu , tu rezeki yang xsemua org dapat rasa tau dek , lagi 1 bapak budak tu , ajak bincang elok2 cari jalan keluar sama2 , buat sementara hi klinik swasta dulu untuk check pasal baby , SBB awak pun XD pape kan , lebih better .
Baca lagiSusahnya situasi awk dik..😓 pasangan awk nak brtanggung jawab tak dgn kandungan awk ni? 1st thing is, better bagitau family dulu. Bhadapan dgn ur parents and talk about this. Sbb awk tak dpt pg checkup sorg2 memandangkan awk masih muda😓 and tak dpt jgk awk lambat pg check up tu..check up penting, but masalah identity pn perlu awk setelkan as well. Untuk soalan hspital tu, semua hsptal akan except. Just myb dorg akan tnya mana penjaga awk. Itu adalah benda pertama pihak hospital akan interview awk nnti.. Semoga dipermudahkan semua urusan awak dik. 🤲🏻
Baca lagiWaalaikumsalam, susah juga tu dik. Lagi satu umur adik masih dibawah umur perlu ada penjaga. Kenapa la family awak tak uruskan surat beranak dan ic awak, kesiannya awak. Kena pergi Jabatan pendaftaran untuk tanya isu surat beranak awak tu dulu. Sebab semuanya nanti bersangkut paut, jika awak pergi ke klinik swasta tetap akan minta ic untuk bezakan harga bagi bumiputera dan warga asing. Cuba awak berterus terang dengan akak atau emak yang mana paling rapat dengan awak. Cuba juga pergi Jabatan Kebajikan untuk tahu caranya macamana. Semoga urusan awak dipermudahkan.
Baca lagisaya ada nmpk komen ni, apa apa pun adik cuba bagitau mak dulu. kalau soal ic, mungkin kalau datang kk adik dikira orang luar akan dicas ikut harga org luar, tapi kena dtg dengan penjaga sbb adik bwh umur. ape ape pun cuba selesaikan surat beranak dan ic. selalu kerajaan simpan je data kelahiran kita. semoga adik boleh jaga kandungan adik dan urusan adik dipermudahkan sewaktu mengandung ni aamiin🥺 adik jgn lupa ambil folic acid, murah je dekat farmasi
Baca lagi
walaikumusalam dikk . pasal ic kena buat jugak kena bawak parents baru rm10 kalau sekali hilang. sy ada satu tempat yg boleh tanpa pengetahuan parents.. sy bukan mengalakkan ye . tapi kalau dah berniat nak bagitahu parents bagitahu je . paling2 marah sekejap sahaja . parents mana tak syg anak.. sy risau umur awk macam ni buat yg bebukan . dalam ni boleh pm tepi ke ek ? sy boleh bantu awk ..
Baca lagikuat yer dik... jgan bertindak diluar jangkaan.. bincang elok2.. kalau family x boleh terima kemukakan LG yer.. nanti ada pihak bertanggungjawab boleh terima n jaga
adik biasa kalau hamil luar nikah ni memang doc nasihat bagitau parent/keluarga terdekat untuk memudahkan proses bersalin nanti sebab bawah umur lagi.
Semoga dipermudahkan urusan ya.. klik link ni dan berhubunglah dgn Bonda https://www.facebook.com/share/p/13w2r3yQFk/
Baca lagi1 je pesan akak,hargai kandungan adik walau apa pun dugaan menimpa.tetap kuat k..