Simptom first trimester ke?

Assalamualaikum. Saya tengah pregnant anak pertama, tapi alhamdulillah setakat ni belum ada alahan atau simptom teruk2. Cuma nak tanya, normal ke saya asyik lenguh pinggang dan kembung perut sejak sebelum tau kata pregnant. sekarang baru sangat saya pregnant, cek kat pregnancy test baru minggu ke-3, tapi tak hilang lenguh pinggang dan kembung perut ni. normal ke?

5 Balas

Rasanya normal je. Sy before tau pregnant, duk lenguh2 kaki bila malam. Lenguh tu mcm baru lepas rentas desa padahal takde buat apa pun kat rumah. Cek2 confirm pregnant dah xlenguh plk kaki. Nak2 masuk second trimester, pinggang (ke belakang ke punggung ke tak Tahu la) selalu sakit. Lagi2 time berbaring sakit sgt, kena mengiring baru lega. Tu pun xselesa sbb rasa sakit lenguh tu. Boleh try senaman2 ringan yg boleh legakan sakit pinggang tu. Kalau malas, tahan je la sakit 🤦🏻‍♀️

Saya first trimester muntah, kembung perut and sakit2 belakang jugak sbb angin. Jd tak lalu makan sbb kembung perut tu.

Lenguh minta diurut kalau malas @ buat senaman utk kurang sakit tu. Kembung perut minum air halia.

boleh jd tu sbb pregnant. tp kalau xtahan, sila ke klinik ye.

normal