tyroid

Assalamualaikum. saya nak tanya mommy2 kt sini ade x amek ujian darah utk tyroid TFT?? sebab faktor berat badan turun?? klau ade boleh share berapa ye check darah tu?? tq semua

1 Balas

Waalaikumussalam sis.. sy ada jgk tiroid masa mngandung, 2 minggu skali jumpa doc n amik ubat. Tp, sy xmkn pon ubat tu. Ubat yg kena makan 3 biji sy mkn satu je n mkn bila sy rsa nk mkn je.. ubat tu pahit sgt huhuu xleh telan. Tp stiap kli sblom jmpa doc kna amik drh n drh sy makin lama makin elok... Sy xmkn sgt pon ubat tu klu xsilap dlm 4@5 biji je spnjg sy ad tiroid. Doc pon terkejut sbb sy ckp xmkn ubat tp drh sy dh elok.. then, doc stopkan bg ubat n repeat amik drh n everything ok... Alhamdulillah, skrg sy n bby ok.. Ohye, sy hyperthyroidism... Berat bdn turun mendadak...