puasa untuk 8weeks

assalamualaikum saya nak tanya, kalau baru 8weeks boleh puasa ke tak? pening dengan org sekeliling ada yg kata boleh ada yg kata tak...

2 Balas

Waalaikumsalam. Ikut hukum wajib bagi wanita hamil berpuasa juga. Salah satu syarat puasa ialah sihat dan mampu. Boleh dapatkan dulu juga nasihat doctor tentang condition kesihatan awak. Kalau awak rasa badan sihat dan boleh berpuasa, so wajib puasa dari awal. Kalau dipertengahan rasa tak sihat, alahan muntah sebagainya, hukum harus berbuka. Then perlulah ganti puasa dan bayar fidyah. Boleh refer link fatwa mufti ni https://muftiwp.gov.my/en/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1868-al-kafi-434-hukum-perempuan-hamil-berpuasa

Klu sy, sy try puasa dlu. Masa sahur blh ambil mknan tinggi fibre & minum air sckupnya. Klu tak larat, baru bbuka.