Baby 3bulan belum boleh angkat kepala dan menunduk

Assalamu'alaikum saya nak tanya anak saya 3bulan 1hari tapi belum boleh angkat kepala lagi bila kita dudukan dia boleh angkat sikit tapi bila kita sandarkan dia tak nak dia angkat kepala dia macam dia tak nak dongak lah macamtu dia angkat paksa tunduk lepastu bila tiarap kan dia tak boleh langsung angkat kepala so macam mana ye normal ke sebab takut lambat tiarap sebab bila tiarap kan muka kat lantai lansung tak angkat #pleasehelp #firstmom #ingintahu #firstbaby

Baby 3bulan belum boleh angkat kepala dan menunduk
9 Balas

Awk kena biasakan baby tummy time. Tummy time ni awk meniarapkan baby. Tujuan dia utk menguatkan andomen dan tengkuk baby. Utk permulaan, awk x boleh tiapkan terus dekat lantai. Saya syorkan awk tiapkan baby atas badan awk ketika awk sedang bersandar di kerusi/ sofa. Bersandar dgn malas ya, bukan bersandar duduk tegak. Nnti bdan awk ibarat gelongsor lah posisitu. Buat sekerap mungkin, dan buay ketika baby dh selesa, contoh selepas mandi dan minum susu. Tapi jgn meniarapkan baby sejurus minum susu. Bagi sendawa dulu. rehat kejap 5 minit then buat. Buatlah setiap sesi tu dlm 10 minit then rehat. Cuba cukupkn sehari buat 20 minit mcm tu. Nnti lepas seminggu try pula meniarap dkt lantai, alas dgn kain tebal dan lembut. Klu dia x tahan 10 min buat 5 min, klu x thn kurang masa dn kerapkan tummy time. Klu x sure awk try cari dkt google. Byk teknik

Taksilap saya boleh praktiskan tummy time seawal newborn ad baca dekat satu artikel tu. Jadi belum terlambat nak buat tummy time untuk anak. Nampak macam bahaya tapi sebnarnya tidak 🤗

Sis try buat tummy time. Anak saya buat tu strt dalam pantang. 2bulan lebih dah pandai pusing badan meniarap sendiri. Sekarang 3bulan kerja nya asik nak berpusing je badan nya. 😂

2y ago

sis, mcm mn nk buat tummy time TU? hehe

Kena practice banyak kali ya mommy buat tummy time. Mula² memang baby akan tumuskan muka dekat lantai. Kena perhati kan asalkan dia tak hentak muka dia ke lantai je.

3 bulan it's okay ja.. asalkan mak ayahnya rajin layan tummy time, ada mcm2 cara boleh buat.skrang ni dah ramai therapist share info/aktiviti utk newborn..

kerapkan tummy time seminit/ 2 minit w.pun anak tak suka tummy time.

kerapkan buat tummy time.

Kne sllu buat tummy time

biasakan tummy time