6bulan pregnant still loya

Assalamualaikum. Saya nak tanya, ada tak sesiapa yang dah pregnant 6 bulan tapi still rasa loya and nak muntah. Nak-|| lagi kalau time nak tidur malam. Ada tak tips nak hilangkan loya ? 😔

10 Balas

Ini mcm pengalaman sy mengandungkn anak sulung.. smpai 32weeks masih loya on off.. tapi tak seteruk trim 1st & 2nd..kalau fikirkan alahan ni mmg fobia betul dah nak prggy lagi.. tapi tulah.. tup2 pregg jgk.. skg tgh preggy ank ketiga.. pon sama.. alahan takleh bwak bincangggg.. berat drop.. makan muntah je keje.. masa preggy ank kedua jee alahan tak teruk.. smpai 14 weeks je muntah2.. pastu dah okey.. Saya ada ke klinik hrtu.. doc sarankan kalau alahan makan muntah, kena ambil mknn jenis senang hadam je.. mcm moi kosong, puding kosong ke.. mashed potato ke.. pastu mkn sikit2 je.. 4 sudu je skli mkn.. gap 3 jam.. mkn lagi.. jnji beralas perut.. elakkn mkn buah2 yg byk asid.. tkt trigger asid dlm perut.. lagi meloya muntah.. contoh buah yg patt dielakkn mcm buah anggur hijau atau anggur hitam.. walaupon manis tapi berasid.. doc sarankan byk mkn buah epal merah & sblm tido minum susu.. minum cawan kecikk pon takpe.. & byk minum air suam.. harap dapat membantu.. boleh jgk beli ubat tahan muntah kt farmasi.. ubat yg sesuai veloxin atau maxalon...

3y ago

betul..saya sampai ckp dgn suami tak nak mengandung lagi sebab takut nak hadapi morning sickness yg teruk..berbulan2..sakit bersalin bagi saya ok lagi..sy mse mengandung turun berat 9kg..tapi tau2 anak nak masuk 4 dah..haha

sama la saya pun 6 bulan sekrg..mmg ada lagi nk muntah2 mual2...saya standby limau kasturi atau limau nipis sesiap..kalau rasa2 something tu,hiris hisap2 sikit2....tapi tu la pemakanan pun kena jaga,masa makn mmg best sebb lapar tapi pastu perut penuh terpaksa jugak termuntah😆...mkn kena sikit tapu kerap...sekrg ni mkn pun ratah2 lauk sayur je sebb nasi x ley telan lagi...tips nk happy ,masa muntah ke masa sakit ke,saya selalu ckp alhmdulillah tq untuk rasa sakit ni🤲,semoga ank ibu sihat mmbesar dgn sihat..doa yg baik2 je

sama la..tu sebab bila mengandung paling takut nak ngadap morning sickness ni sbb agak teruk..berbulan2..terbaring je..harap ibu2 semua terus kuat ye..

sy dh nk masuk 8 bulan, masih lg loya..setiap pregnancy x sama walaupun gender sama..mgkin sbb hormon

Tu normal.Ada yang sampai da nak bersalin pun still loya.Loya tak apa lagi.Ni muntah2 sampai bersalin

saya preggy 30week pun kerap loya , lagi² masa pagi tgah gosok gigi , selalu nak termuntah .

sy loya muntah tu dr awal pregnant smpai cukup bulan... mmg seksa sgt²

saya minum oren sunquick tanpa gula sis, kurang sikit rasa loya tu

samaa.... stop ms 13 minggu.. skrg jdi blik.. huhuhu..

normal