Bingung dengan Pregnant test

Assalamualaikum . Saya nak tanya ada ke kat sini dia pregnant tapi bila test upt samar2 .. Xde alahan ppe tiba2 pregnant ? Ada ke ? Perlu ke gi kat klinik ? Saya last period 23.2.2023. Maaf tnya sebab xde pengalaman. #jgnkecamyasyg

15 Balas

Kira sis dah missed periodkann. Kalau samar cuba try upt jenama lain, mcm dip n tell ke, kalau dip n tell insyallah ada dah tu. Alahan kdg dtg lambat kdg dtng cepat, macam saya sblum cek n due period saya tak sedp badan je, sakit belkang, n hsbnd pening, tapi saya kalau hsbnd pening mmg pelik ya, tu antara alahan salah satunya, alahan pergi kat suami😂😂. Saya strt 8w bru muntah2, tak boleh bau suami, makan tak lalu, bdn lmbik, semualaa, kalau megidam banyak hsbnd, kalau bagi tau mak nk makan ap, bukan saya nk makan suami yg nak makann, kemain dia demand dgn mak saya. hahah, nasib mak saya mmg layankan jee,suami saya suka asam, and nenas cicah asam ye, mmg nenas ada stok kt dlm peti. sampai skrg saya dah nk msuk 8 bulan, saya asam kurang, buah mangga cicah2 semua kurang, suami yang banyak makan, stok2 jeruk dalam peti bnyak dia beli n dia punya😂😂😂. Tapi stgh org mmg bersyukur sngt alahan tak ada, mngidam pun tak adaa. Mmg bernasib baik.

sy skrg tgh pregnant anak 2nd 16w.. kali ni x da alahan langsung smpai skrg.. masa check upt hari tu pn sbb period lambat sehari.. lps tu husband demam.. dia yg dpt alahan muntah dgn mengidam nk mkn mcm²🤣🤣 sy rilex je gelakkan dia, biar dia rasa apa yg sy rasa masa anak 1st dlu haha.. klau anak 1st dlu alahan dtg dlu bru check upt.. awak dh samar² tu jaga diri dlu mkn acid folic.. nnti dh 8w ke atas boleh g scan..

tarikh lmp sis sama dengan saya. btw, saya pun alahan baru w6 ni terasa padahal dah confirm pregnancy dari w4. ada orang mmg takda alahan langsung. upt pula cuba guna dip n tell untuk yang murah, kalau yang mahal sikit cuba guna clear blue. dua dua tu ok insyaAllah sebab saya check pakai dua tu.

kalau nk sahkan awak pregnant ke tak lagi seminggu test upt tuu semula kalau nmpk dah jelas tuu alhamdullilah awak pregnant. ada sesetengah org mmng tkde alahan. macam sy masa dh dpt tahu pregnant masa 4week nk masuk 5week tuu alahan teruk sgt. terus stop buat kerja rumah sbb tak larat

Waalaikumussalam wbt.. boleh repeat lg test upt tu tgk naik makin pekat x.. mmg awal mengandung ni ada ja org yg xda alahan.. lain org lain tanda.. kalau nak kepastian boleh ke klinik swasta dulu ke.. atau guna test clearblue tu cuma mahal sikit la yg tu

Sy cek upt samar2, tu pon sbb awal 2 minggu dh tahu pregnant sbb pergi berurut tahu2 tukang urut sy tanya sy pregnant ke? Hahaha mmg cek upt samar and sy xda alahan sampai trimester ke 3 alhamdulillah. Last period bulan 2 kan boleh dh g cek ke klinik.

waalaikumussalam sama saya last period bru mggu lepas tgerak hti nak test sebab sebelum ni period tak teratur. alahan pon takde cuma badan rasa penat lain macam. alhamdulillah test naik 2line. nasib baik semggu sebelum tu da makan asid folik

masa saya mngandungkan anak k2 xada alahan langsung,chek upt semua negatif,period tiap2 bln dtg 3 hari jew...g klinik sebb demam jew,skli dc scan bby dh masuk 3 bulan...alahan teruk kena kat anak petama...

saya 1st&2nd pregnancy xde alahan sampai bersalin. 1st pregnancy check upt sbb delay period. naik double lin. 2nd pregnancy boleh check upt sbb susu bdan drop teruk dr amount biasa. naik double line juga

Saya pun tak de alahan masa pregnen. Guna clearblue yg tulis pregnant atau not pregnant. Kalau pregnant boleh jumpa doktor utk scan.