Batuk Berkahak - Pregnant 20w 5d

Assalamualaikum, saya dah pregnant 20 weeks. Sekarang hampir seminggu batuk berkahak sampai rasa nak lelah (asthma). Malam tadi saya start guna inhaler. Ada tak ibu-ibu yang pernah alami benda sama? Nak tunggu next check up lambat lagi (16hb 8). So patut pergi klinik jumpa doktor dan amik ubat atau pergi farmasi je beli ubat sendiri?

2 Balas

Macam saya, saya pernah mcm tu dn skrg tgh alami asma semasa pregnant. Saya suggest awk pergi klinik swasta dptkn pendapat, klu Dr bagi awk ubat awk guna shj, kemudian minta Dr buat referal letter. Klu at that time guna inhaler pon x berkesan, awk try tanya Dr boleh guna sedut gas ke (saya lupa term yg sebenar) Klu rajin at the same day pergi je terus klinik awk buat checkup tu dan nnti teruskn checkup di KK shj, x perlu swasta. Sbb nnti di KK dia akan refer awk ke pakar (FMS). Nk tunggu appointment lmbt. Sbb tu dptkn je referal letter dri klinik swasta.

2y ago

Oh macam tu ya, terima kasih yaa ☺️

saye sampai masuk wad lepas amalkan makan apple merah alhamdulillah asma da tak da tapi kena still bawak inhaler takut terjadi pape

2y ago

jangan minum berais timun tembikai sejuk kalau holeh elakkan tapi saye makan apple merah helok da asma tak da baca kat google pon ada kebaikan untuk hilngkan asma dan bagus untuk baby jugak