Ubat batuk untuk bayi ?

Mom’s. Nak tanya bukan ke tak ada ubat batuk untuk bayi bawah 2 tahun. Anak i baru masuk 9 bulan. Dia batuk berkahak. Then pergi klinik. Doc bagi ubat batuk ni. Rasa was2 nak bagi ubat ni 😅 so mcm mana. Bagi je or tak payah

Ubat batuk untuk bayi ?
15 Balas

Baby bawah 2 tahun memang tak ada ubat sis.. Saya dulu kalau anak batuk selesema biasa saya bagi balm organic je. Lps tu bagi dia makan puree singo pear termasuk air nya.. Si go pear bagus untuk batuk selesema. Buat sup pun boleh if baby dh 6 bulan keatas. Lps tu saya bagi dia mandi mandian lemon.

kalau untuk bawah 2 tahun memang takda ubat. kalau puan was-was, better tak payah bagi pada baby. based on pengalaman saya dulu, saya sapu tasneem balm yang cf rub tu then buat tepuk percussion. tak hilang terus pun batuknya, ambil masa beberapa hari jugak untuk hilang

Bawah 2 tahun mmg xda ubat. Stakat PCM n neb je dieorg boleh bgi. Yg lain2 kita kena home remedies.. saya g klinik pakar pun, dia bagi balm baby sapu dada n blkng baby je. Pastu buat Tepuk C bagi kahak dia kluar

setau sya bawah 1 tahun x da ubat utk batuk .. tunggu baik sendiri je .. mcm anak sya , bawak pi klinik doc ckp kalau batok x da ubat utk bawah 1 tahun melainkan kalau trok sgt atau asma tu pon kena tolak hospital ..

Setahu sy ad la .. Ank sy dri baby lg klau demam or batuk kahak ke ap.. Sy bwk pergi klinik kanak2 diaorg bg ubat batuk , deman dn selsema.. Semingu lpas tu. Alhamdulillah sembuh..

Setahu sy xde ubt batuk utk baby. Doc n nurse kk pesan klu baby batuk teruk atau brkahak yg sgt teruk mmg trus prgi hosp. Sme ada kecemasan atau jabatan pesakit luar tu.

selalunya bawah 2 thn takda ubt batuk. setakat PCM utk dman tu ada la,tu pun dose ikut berat baby. maybe boleh dapatkan second nasihat dari klinik lain.

utk ubat batuk ni doc bg dos rendah je kan sis? kalau sis risau, sis cuba call klinik tu balik tanya boleh ke bg dkt anak 9 bulan

Dktr bg sbb baby btl2 memerlukan ubat waktu tu...kalo kahak mudah keluar, xpyh bg ubat... Btw sy keja klinik 😊

hi you can try steam apple with onion for 10 minutes to 20 minutes. works wonder for my baby and toddler.

9mo ago

hello @kelly Wong, did it work for 3y kid? is there any specific apple to use?