Tidur bayi

Assalamualaikum, saya bapa pada bayi umur 1bulan 2hari. kalau ada ibu² atau bapa² boleh tolong terangkan: bayi saya asyik tidur tak sampai satu jam kemudian merengek, perlu didodoikan utk terus tidur. kadang² stgh jam-40minit sekali. tak kembung atau berak. adakah ini normal?

14 Balas

normal. sy sepanjang dlm pantang 45hari,baby sy blh dikategori dlm baby high need doktor kata.so,sy gugel apa itu baby high need.n sy ikut tips2 yg sy dpt,contoh sy perasan,baby sy tdo nyenyak dlm suasana x terlalu sunyi,bila dlm bilik sunyi je asyik terjaga n nangis je.tp sy bwk ke ruang tamu,dpn tv n kami sekeluarga sembang2 nyenyak je dia tdo.encik blh try gugel baby high need n dptkan tips2 mcm mana nk handle,in shaa Allah level stress akn berkurang bila kita tahu mcm mana nk handle baby.

baby 1 bulan hingga 3 bulan normal kalau tidur tak lena. perlu dodoi, dakap lama sikit. lagi bagus kalau dpt bedung baby supaya dia dpt rasa seperti dipeluk & rasa selamat. fasa ni kena sabar sikit sebb baby tengah sesuaikan diri di dunia selepas 9 bulan dlm perut yg sempit. sebab tu bila keadaan luas dia rasa x selamat.

Sy pun mcm tu. Skrg sy try bedung dia so dia tdo lama skit. Slow2 sy letak dlm nest. Dia lepas dia dh tdo. Slow2 tp mmg lama2 dia akan biasa la. And I notice if I stress baby aka stress. As well. So, if u feel overwhelmed, get someone to help or talk to someone. It helps

normal. Kena cari cara utk baby selesa tido. Mcm ank sy kena bedung ketat sikit. Sbb bila loose dia senang bergerak tu yg jadi asek terjaga. Lps sebulan sy tidokn ats bouncer sbb xlarat nk dodoi selalu.

apa2 yg ibu2 dlm ni komen sume betul, ade 1 lagi tambahan, beby kalau beralih bulan baru, mmg ragam lain macemmm.. so brtabahlah ayah yg jaga tu ye..

mgkin baby nk kne teman kot. rumah sunyi sgt pn xboleh. baby saya kalu siang mmg skjp je tdo melainkan peluk dia. bru la lama tdonye.

normal. try bedung+white noise utk tidur lebih lama. white noise pun kena pilih juga mana yg baby ok..

4y ago

kalau pusat baby tak tercabut lagi, macam mana nak bedung ya?

cuba buka surah utk baby tidur dgn tenang...baby msh awal bulan memang suka tidur..normal...

normal ,nak masuk ke 3 bulan baru baby akan biasakan diri dia dalam suasana di sekitar

Itu normal sbb umur 1 bulan tu masih awal utk baby tuan..so kena sbr la yer