Kantung xmembesar tpi smpai skrg xprnah bleeding

Assalamualaikum nk tnya sesiapa ada pngalaman mcm sy, ikutkan pregnant 10w tpi kantung still kosong n xmembesar. 2x dh scan kat klinik swasta masa 8w n 10w tpi saiz kantung still 7w. Dah pergi hospital buat tvs pon still xnmpak jugak janin. Dr declare sy miscarriage sbb kantung mcm dh xcntik tpi sy xprnah bleeding spanjang pregnant. Dr bgi masa 2mggu, kalau xde bleeding 2/10 kna pergi klinik pakar. Nk tnya la biasa kat klinik pakar Dr buat apa, trus cuci rahim ke? Btw ank sy skrg bru 14bln n sy prnah miscarriage masa tahun 2021 (sbb kantung kosong n xmembesar). Tlg jwab ye sesiapa yg tau. #ingintahu #pleasehelp

5 Balas

3 tahun lepas saya pun sama macam sis. Baby tak membesar. Dokter ckp saya kena buang juga sebab takut risiko kat kita . Biji2 anggur dalam rahim. Byk kali coba benda sama juga. So saya ikalas kan kan pergi jumpa dokter pakar terus buang. Bius lepas tak sadar.. Alhamdulilah skrg saye mengandung lagi masuk 3 bulan allah bagi rezeki untuk saya suami. 7 tahun menunggu sekian lama. Semoga sis di permudah kan urusan sis ya. Amin2

7mo ago

Ohh kalau d&c mmg Dr bius ke, moga kandungan sis yg skrg sihat2 je dan membesar dgn baik ye aaminn

pengalaman saya bby saiz 7w. kntung saiz 10w. refer hos trus ambil tarikh D&C (trikh diberi dalam msa 2minggu) time tu saya 10w plus n dpt trikh untuk D&C pda 12w2d. mmng xsakit or turun tanda smpai lah 12w turun darah mcm hri first period. p hos check, blk rumah, mlm pukul 11-8pg skit mcm contraction. 8pg kluar sekali kntung, bawa p hos bahagian LB scn n complete misscarriage.

7mo ago

Sy 12w3d nnti app ngn pakar, hrapnya kantung trun sdri la sbelum app. Tkot sgt kalau kna d&c

sy pon mcm tu,,,dr diagnosed miss misscariage,,, sbb sy tak ad bleeding and sakit,,, mgu depan sy kena pergi hospital untuk dnc kalau mgu ni still tak turun sndri

7mo ago

aminn

klu lps 2 minggu takde progress, possibly akn dpt tarikh admit utk dnc. sbb xblh biarkan lama2 tkut jngkitan

7mo ago

Okay faham, tq ye

tu namanya missed/silent miscarriage.

7mo ago

Haah sy pon pikir mcmtu, skrg ni sy tggu je masa utk kantung kluar sndiri kalau btul bkn rezeki sy