Pendapat bagi ibu2

Assalamualaikum, nak tnya.. sy pregnant 15w2d , now anak sulong still menyusu badan . Ok ke baby dlm kandungan ? #seconbaby #bantusharing #ingintahu

2 Balas

Waalaikumussalam. Jika ibu bukan dalam kategori kandungan berisiko, ibu sihat, tiada masalah kesihatan, boleh je teruskan penyusuan utk sulung. 😊 Jika ada rasa contraction sewaktu menyusukan, keluar darah, atau seangkatannya, seeloknya berhenti. Ada sesetengah doc n nurse tidak galakkan penyusuan, Puan kena cari support group utk ibu pregnant yg menyusukan anak. 😊 Saya skrg 39 weeks. Alhamdullillah Allah masih bagi kekuatan untuk susukan anak sulung. Kandungan masuk 4 bulan nanti, normal jika drop susu sekejap. Nanti ok balik. Apapun semua ikut badan ya Puan. Semoga dipermudahkan urusan Puan selalu 🤲🏻❤️

Kalau ibu tak ada masalah kesihatan yang lain & last pregnancy pun okay normal, boleh je teruskan menyusu badan sampai kelahiran baby kedua. Tapi kalau ada rasa contraction kena stop ya. Apa apa rujuk dengan dr yang merawat. Saya tengah pregnant 31w4d masih menyusukan baby sulung saya yang setahun dua bulan. Dr yang rawat saya masa checkup pun kata ok boleh teruskan