Ais Batu

Assalamualaikum . Nak tnya skit . Betol ke kalau kite suke minum air sejuk . Baby kite cepat besar ?

25 Balas

bagi saya... tak lah... sbb masa pregnant sy mmg suka minum air sejuk.. plus sy tak lalu nak minum plain water biasa... loya tekak.. mst nak kena sejuk.... mostly minum air kosong sejuk lah... then baby masa lahir pn xbesar mana.. 2.8kg je.... ok jee....

Pengalaman saya kalau ibu kuat makan n minum manis bby besar. Bab tido tu saya xpasti. Ank saya y sulong 3.1kg, no2 3.2kg, no3 3.82kg n no4 3.78kg. Y peliknya saya xde history kencing manis n buat test mgtt kt kk pn negatif.

Preg ank sy yg 2nd kuat mnum air batu.. Org ckp tu punca ank sy lahir2 4.6 kg.. Tp sbnrnye bnde2 yg manis buatkn ank sy besar.. Sy kuat mnum air cool blog dulu😅.. Yg 3rd ni tgh mnunggu hari.. Hrap x besar la..

Xla..mitos semata mata..sy dr awl.hamil.smpai nk due minum air sejuk..😅✌sbbnya ms tu cuaca pns sgt2.. cpt rs hydration..dgn air sejuk je rs leh trima.. so.far alhamdulillah ok je..

4y ago

Normal la.tu sis..klu bby 1st mmg kita kne byk bljr...mcm sy pn bby 1st juge 😉byk ilmu sy bljr..cara jg ank pramatang..mne xtw tu..sy ngn husben bykkn membc n study dr net..bc blog..join team tuk parent pramatang.. . Rujuk App TAP juge....kmdian ada bli buku rujukan tuk hamil hgga ank umo 3 taun mcmne penjagaan yg btl... Zmn skrng smua d hujung jari sis..in shaa Allah ia akn lebih memudahkn kita tuk jg ank..nk2 as 1st parent..n pestime ada ank 😉

x pun...sy anak dulu lahir 2.79kg je...suka sgt ais...pregnant skrg lebih suka air suam...anak lg cepat saiznya besar masa scan..huhu...jd xde kaitan pun kan...

sy suka minum air sejuk tp bila nurse ukur perut nurse ckp kecil je x ikut ukuran septtnya😅 n bila jumpe doc nak scan dia ukur dlm scan tu uri mcm besar😅

Kalau ikut cakap org tua2 , mmg banyak faktor baby besar . mak bnyak tido tghari baby besar la, mak banyak minum ais baby besar la . adoiiii . tak betul tu sis

anak 1st dulu mmg suka minum sejok. perut mmg besar. org tgk perut mcm tggu hari tp baru 7 bulan. bila dh keluar bby. berat 2.8kg je.. besar ke uri kot..

Haa tu 1 hal. Ni saya ada dgr banyak minum ais masa preg nnt anak keluar mudah selsema, hidung sentiasa meleleh je hingus. Aduhaiii

x jugak.. anak sy normal ja lahir hehe.. 3.14 padahal sy gila air sejuk & ais masa pregnant 😄