baby

Assalamualaikum nak tnya , klau 7 bulan lebih dia kurang aktif dlm perut , Adakah dia tidur ? ? Tapi klau tekan perut sikit , dia aktif .

10 Balas

Masa saya 8 bulan, baby kurang gerak. Walaupun ramai kata baby kurang gerak sebb ruang makin sempit ke apa. Kalau tak sedap hati, terus pergi hospital ye sis. Sy terlambat pergi hospital, jantung baby dah tak berdenyut. Selalu pantau pergerakan baby. Itu je yang boleh meyakinkan ibu ttg keadaan anak ibu. Apa apa rujuk doc.

mungkin sis tk perasan dia bgerak sbb bila. kita byk pgerakkan mmg tk sedar baby menendang smua.. cuba duduk skejap smbil mnm air mst akn ada pgerakkan.. lg satu sis pn tkleh terlampau penat sbb baby akn kurang gerak jgk.. ruang tk sempit sis sbb rahim kita boleh membesar so makin besar baby rahim. masih ada ruang utk dia

Kalau lama sgt tak aktif mcm 4 jam tu, cepat cepat pergi hospital. Tak boleh nak anggap ruang makin sempit selalu sbb ada kes ibu yg mengandung anggap mcm tu dan lambat ke hospital, baby tak bernyawa dah. Apa apa pun follow your guts sis. In shaa Allah sis lebih tahu.

Salam.. bkn xaktif tp da kurg ruang nk bgerak.. baby makin mbesar.. ruang makin sempit.. sb tue kite rase kurg gerak & kne kire gerakan baby.. xigtla mgu ke berapa kne start kire.. cube tny nurse.. bykkn bcakap, InsyaAllah die respon.. tendang2 perut.. 😊😊

Kurg aktif tu brp jam sis? Btl ruang makin sempit & kurg gerakan dr sblm ni, tp 10x grakan dlm shari ttp kira sis (ikut advice nurse sy) klu ckup insha'Allah ok...but anyway follow ur instinct sis klu rasa something x kena ya

Walaikumsalam, saya pernah tanya doctor tentang ini, bila baby semakin besar, tulang dia makin kuat & dia makin active, tak ada istilah ruang sempit kalau dia kurang gerak sis. Better rujuk doctor untuk lebih lanjut.

4y ago

Terima kasih sis. Apa2 rujuk doctor untuk lebih lanjut. Kita tak tahu keadaan baby dalam tu. Kesian baby nanti..

Normal.. Ruang dia mkin sempit.. Saya pun sama bila panggil dan pegang perut baru bby bagi respon.. Best perasaan time bby gerk.. Hihi

Ruang dlm perut mkin sempit dear tu lh knp kdg baby xbrp aktif..

Ruang makin sempit

Try tnya doktor..