Pengambilan asid folik

Assalamualaikum nak tnya , asid folik ni memang kena ambil seawal kehamilan ke ? Beli di farmasi atau tnggu pihak kk bagi waktu buat buku pink ? #1stimemom #bantusharing

3 Balas

Kalau Tgh planning nak pregnant pun dah kena start makan. Then kalau pregnant terus continue makan start dari awal pregnant. Boleh je beli kat farmasi. Sy awal2 makan yg appeton tu je, bgtau nurse kk ada makan yg tu then dia oky je. Awal2 paling kena jaga folic acid dulu. Depend rasanya, maybe kk akan bg Atau tak bg. Mcm sy kk xbagi pun. Checkup kedua time dh second trimester baru dia bg obimin.

Eloknya dah ambil 3 bulan sebelum mengandung.. Beli sendiri shj dulu di farmasi, shoppe pun bnyk jual dgn harga jauh lebih murah. Nk tggu KK lambat.

beli kt farmasi pun boleh