Angkat berat dan czer

Assalamualaikum nak tanya mummy yg czer berapa lama tak angkat berat2. Kenapa mummy czer tak boleh angkat berat2 takut peranakan jatuh ke atau jahitan terbuka? Kalau disebabkan jahitan terbuka, jahitan dah sembuh di luar cuma di dalam je x tau. Please bagi jawapan. Terima kasih #pleasehelp #ingintahu

8 Balas

sy dah 7 bulan pun sy tak angkat berat sgt bukan sbb takut peranakan jatuh ke apa tp takut luka kat dalam sebab belum sembuh sepenuhnya . sebab kadang kadang sy still rasa sakit kat tempat czer walaupun luka dah sembuh tp bahagian dalam kita tak tau kan. Kalau nak angkat berat tu hati hati je lah ☺

1y ago

ok terima kasih 😊

siapa pula kata tak boleh? awal tu tak boleh mmg sebab nak jaga luka jela. lepas tu dah sembuh boleh je. saya pun czer. hari hari angkat anak yg makin berat ni yg dah mcm sekampit beras. nape pulak laa takleh angkat berat yg lain 😅 takde kena mengena dgn peranakan

1y ago

ok baik terima kasih 😊

waalaikumsalam , sya stakat angkat anak tu je .. dah 4 tahun berlalu lepas czer .. tapi terasa laa skit pinggang tu smpai skrng😌kdng muncol skit belakang .. menahan skit tu Allah je tau rasa nya mcm mana walau dah bertahun berlalu

hati2 jela..bukan nak kata kena ikut pntg larang org dulu2..tapi kulit kita dibedah 7lapisan..ofkos berbeza drpd kulit kita still intact,parut pun susah nk hilang..angkt boleh tp jgn lebih dr kudrat yer..

Bukan xboleh sis tp tenaga tu dh xsama. Mcm sy larat angkat anak je sekarang. Kalau angkat benda berat2 mmg sakit blkg n rasa sakit kat tmpt czer. Sy dah 4 bulan czer pun kdg2 rse sakit.

Boleh angkat, tp guna otot kaki, jangan put pressure kat belakang.. angkat brg mcm squat

boleh tgok google cara2 utk angkat berat.

angkat jgn berat sgt..pelan2 ok