Baby dah boleh start makan ke?

Hi/assalamualaikum.. nak tanya.. kalau baby baru berusia 5bulan 19hari dah boleh start makan ke kalau dia dah mula minum susu lebih dari amount sebelum ni (tiap 1@setengah jam asyik nak susu), dah boleh duduk dengan sokongan, dah masukkan tangan dalam mulut,selalu tengok org makan..?

5 Balas

Hi. Waalaikumussalam. Sebaiknya Puan beri anak makan sewaktu umur bayi 6 bulan. Usus bayi belum matang. Takut effect usus dan proses pembuangan najis nanti. Normal jika anak nampak terkulat-kulat bila nampak ibu atau bapa makan.

sepatutnya 6 bulan.. tp kalau baby dah ada tanda2 bersedia nak makan.. boleh je.. antaranya boleh duduk.. lidah dia tak menolak makanan.. etc.. sy pun xberapa nak ingat.. boleh search kat internet..

seeloknya 6 bulan ya , kesian dekat baby . ikot kata2 nurse ataupun dr sahaja . setiap org berbeza2 jawapan confident bawah 6 month boleh makan

boleh sis. ada baby umur 4 bulan dah boleh makan. usus baby dah matang usia 4 bulan. rujuk dr pakar pediatric utk kepastian.

boleh ja..baby sy start mkn umur 5bulan..