Sampai bila boleh kerja? Bila perlu apply maternity?

Assalamualaikum nak tanya. Due saya 14/11 tapi tulah saya tak tahu bila masa yang sesuai untuk apply maternity leave. Risau nak apply lambat lambat dekat due sebab saya duduk sorang, duduk rumah sewa. Ada la orang duduk rumah sewa tapi masing masing buat hal masing masing. Risau kalau apa apa siapa nak tolong saya tapi minta dijauhkan la. Takut juga kalau apply cepat sangat nanti bersalin nya lambat pula. Boleh bantu bagi pendapat bagi working mom??

5 Balas

klu mcm Saya ,Saya apply smgu awal..kli la btul,Saya awal 4 hari bsalin..Sblm nie HR tmpt krja srh apply hr due knon nya nnt cuti lama skit..nsb la sya tak ikut ckp HR..bemda nie sbnrnya tpulang kpda Kita diri juga nk apply awal sbln,smggu atau dekat2 due..

sy bincang dgn bos mcm mane..dia suruh apply dulu ikut due date..incase keluar awal boleh adjust balik,btw sy apply pakai fon je..dkt rumah pun boleh apply..pape pun tanya approver mcm mane..

di tempat kerja saya dulu, isi borang cuti bersalin 2 minggu sebelum tarikh due. pastu mohon guarante letter seminggu sebelum tarikh bersalin.

kalau tempat sy, tak payah apply dulu. da bersalin, inform majikan. lepas masuk kerja, baru apply. 🤭🤭

37w keatas dah boleh apply dah sbb time tu pape boleh jadi. kalau rasa larat lagi utk kerja, 38w pun boleh