bsp atau glocose

assalamualaikum nak tanya... berapa bacaan normal bsp atau glucose untuk ibu mengandung? sebelum makan bacaan gula 3.9 selepas minum air gula bacaan 5.9 adakah normal atau tak? sebab saya minum air gula menumpang di klinik swasta doctor cakap normal tapi tak tahu kat klinik kk normal atau tak... maaf tak tahu first baby

39 Balas

Awak, kalau dekat hospital swasta cakap bacaan bsp normal. Itu maknanya normal lah. Macam saya dulu pun selalu dihimpit macam-macam soalan dalam kepala. Risau juga kan kot kot kencing manis atau baby keluar besar.. rabak woo :D

Sy sekali percubaan...ambil darah puasa 4.2 lepas minum air gula..after 2jam ambil darah kali kedua 5.0...alhamdulillah..sis pnya bacaan pun normal..tak kira swasta atau kk yg bg result tu..kalau prosedur sama..

Tak silap saya bacaan normal bsp bawah 7.0 rasanya after minum. Kalau after minum air gula bacaan > 7.0 tu dah kira kencing manis dah. So sis punya bacaan ni normal je

Normal sis..jnji lps mnum air gula tu result bwah pd 7..mcm sy bacaan 10.1..trus kena buat bsp😅

²x percubaan before(4.59) after(5.01)

Normal, borderline 7.8.

Normal

4.9