Baby 6 Bulan

Assalamualaikum. Nak tanya, baby sy baru masuk 6 bulan. Awal2 ni kena bagi berapa kali makan ye? Sy dah bagi dia makan bubur kosong tp mcm dia rasa2 je pastu dia buang. Pastu dia nangis, minta susu. Risau dia lapar kalau tak makan bubur. 🥲. Sorry first mom byk kerisauan.

1 Balas

Bagi saya, untuk permulaan, sekali sehari. Dapat 2-3suap pun dah okay sangat, kalau anak reject pun takpe, keep on offer. Elakkan high expectations, spt: anak KENA makan banyak/habiskan semangkuk, sebab ianya benda baru untuk anak. Anak masih dalam proses belajar. Sebelum ni dia hanya tahu menyusu. Ibu relax, jangan stress. Beri susu spt biasa, sebab untuk umur ni susu masih keperluan utama. At the same time, kita keep offer, kenalkan makanan yang bersesuaian kepada anak. You can do it 👍🏻