Tips Baby Tidur Tidak Gunakan Buai

Assalamualaikum n Salam sejahtera.. Nak Tanya, siapa yang baby nya tidur bawah means tidak menggunakan buai.. Ada tips tak? Dan susah tak? 😁 Terima kasih.. ☺️

28 Balas

Hm kalau sy, mmg xnak ajar anak tido buai sbenarnyaa .. Tapi mak sy tetap nak suruh ajar tido buai sbb nanti lepas bersalin insya allah bln 9 nnti , mak yg akan jagaa kalau sy dh keje nnti 😔.. Nak hantar kt org lain jagaa sy x berani ,sbb mak ckp nnti abes pantang, kerje, anak biar mak jagaa, tp kne ajar tido buai sbb kalau tido buai, baby tdo lama sikit, nnti mak nk buat keje umh ape2 senang katanya😅.. Yelaa bkn ape sy klau boleh xnak ajar tdo buai sbb sy takut klau mlm2 sy dh tdo, anak dlm buai ke ape takut sy xsedar, yelaa sy mmg jenis tdo masa sblom pregnant dlu mmg slalu tdo xsedar diri, tahu2 je dah ptg 😌 ..tp skng tgh pregnant tdo mmg xckup, klau dh trjaga tgh mlm bile nk lelap balik payah.. Hm tp tulaa nk x nk sy kne ikut jelaa ape mak nak kn, yg penting mak sudi nak jagaa baby nnti 😅 .. Dah save bajet, sbb mak ckp xnk berkira dgn cucu kn bg seikhlas hati jelah nnti kn utk adik2 sbb adik2 sy masih sekolah menengah lg, boleh tlg mak tgk2 kan.. Cuma brg2 anak smua kne lengkap tu je dia pesan.. Em apepun sbnarnyaa klau tido kn dlm buai pun ade jgk stgah baby dia boleh tdo sendiri kt katil tpi xtahu laa baby kita nnti mcm mne pulak sbb ank yg kakak sy jaga dia baik,tido mana2 pum dia boleh yg penting susu pstu tido sndiri..

4y ago

Kne tau 1 bnde bby yg tdo buai ni kte bleh tetapkn mse tdo die tp klu yg tdo normal kne ikut mse die nk tdo bile.

baby saya kalau nak tidur bagi susu then lepas tu puting(kdg dia taknak pun). yg penting kena pegang dia atau tepuk. dah lena baru letak. tips nya kena banyak bersabar and train dia dari kecik. masa awal2 tu sesiapa yg goyang2kan atas bawah anak saya saya akan tegur. saya tak bg. skg ni dia 6 bulan kdg dia nak jgk goyang2 sebab kalau time naik kereta je senang dia tidur kan. so dia nak rasa goyang tu. apa saya buat is saya peluk dia and hayun badan kiri kanan slow. bukan pusingkan pinggang tau tapi seluruh badan kiri kanan mcm nyanyi lagu slow time tengok concert. hahahaha. saya tak goyang dia atas bawah sebab tu lagi penat tangan. kalau hayun badan kiri kanan tu lebih relaxz pengalaman dari tengok anak buah saya. senang betul nak tidurkan dia time kecik. peluk je then gerak kiri knan sikit sambil selawat terus dia tidur. jadi dekat anak saya pun saya buat benda sama. alhamdulillah skg ni kalau dia ngantuk. dia akn mintak susu je. kalau botol lepas susu habis kena ganti dgn puting. kejap je dia hisap puting tu nanti nak lena dia tolak sendiri. kalau bg dada mmg dia akan tidur je. nanti dia lena saya tarik. harap membantu ye.

X de tips pun...biasa kan bayi dari kecil...memag kalau tido kat buai ni susa sikit...sebab mencari2 kalau kita balik jau..apa lgi pegi ziarah ruma saudara..kalau tiada buai tu susa...kita amal kan sja dri dia masi bayi..anak sya pertama susa sngat nak tido tiada buai..tpi bila dengan ank kedua elak kan sngat tido berbuai ni.merumit kan keadaan...just tido kan dia tepuk2 je kat tilam...dah senang..smpai la da umur 5tahun..senang je..

Anak sy dua2 pakai buai tp masih boleh tido bawah.. Means kalau balik kmpg ke pegi holiday ke xpayah nk bawak buai.. Alhamdulilah dorg bkn jenis meragam dua2 boleh.. Tido dlm buai pon waktu tghari je bile sy nk buat keje rumah nak masak dorg tido buai.. Malam sume tido bawh..

Jgn biasa sgt tidokan dlm buai. Sbb nt biasa sampai umuq 3-4 tahun mcm anak makcik ay sampai skrg tido guna buai. Klu boleh jgn terlalu biasakan buai tu utk tidokan anak. Bila bila dah besar sikit boleh dah prepare utk tido asing ngn parents. Itu pendapat saya lah

Tips tu xde cume mungkin dari ank jugk kot 😅 sbb ank sy 2buln da msuk buai . Skrg da 6buln siang jelah buai biar tido lama sikit sng nk buat keje . Ank sy jenis tido mna pon bole tpi Klau mlm mmg xnk buai sbb nk mgempeng . 😂😂

Anak sy x guna buai alhamdulillah senang je tdo.. X sush nk jaga.. Klu bg tdo buai ni kjap2 nk buai.. Mcm anak buah sy tdo buai.. Tgh malam mesti meragam nk buai.. Bg sy tdo bwah lg senang sbb mudah kt mana2 nk bg tdo..

Anak saya 3 bulan dah,tak pakai buai. Try susukan dia sampai dia kenyang,kalau dia meragam pun,em saya try je dodoi dgn tangan,main kejap ngan dia,tapi tk pernah masukkan dia buai. Nanti susah nak bawak gi runah orang hihi

kene biasakan hari2 sis walaupun smnggu awl tu mcm sush.. tp mommy kene jgk kental. hihi.. baby sy kt rmg pngsuh masih guna buai tp kt rmh memg tdo kt tilam

Ank sy dh 2bulan skrg, dr awal mmg xajar buai atau punting.. Alhamdulillah dia okey tido bwh.. Lps susu bdn je tetido bila dh lena baringkan kt bwh..