Perlukah makan acid folic kandungn dlm 6 minggu

Assalamualaikum mummy² nak tnya sya dh p scan kndungn tdi Alhamdulillah bru nampk tu jak.. apa pndpt korg ya.. sya dh p klinik swasta lpas dh cek tkanan darah lpas tu cek nadi lpas tu sya d scan.. lpas tu d scan sya x de pn d bgi ubat asid folic tu.. tdk apa kh klau x mkn lgi.. d sbbkn kndungn msih kcik lgi nmpk mcm 4 mnggu kata doktor... #pleasehelp #ingintahu #firstbaby #seriusnanya

7 Balas

ye kena makan awak.. makan cpt2 tau . boleh je g ambil di klinik walaupun tak buka buku pink. tanya la nurse tu sy mgdung sy nk ambil ubat folik acid boleh ke. tk pun beli di farmasi tiada masalah. sama je. nnti pun klau kt klinik ada org dpt jenis lain2 utk vitamin ni bkn smua sma

8mo ago

sepatutnya sebelum mengandung mmng kena amalkn.. tp tkpe blh je dri skrg amalkn... sakit perut sama mcm sy mula2 tu. pergi klinik nurse kata biasa ja.. awak p la klinik gtau nurse ok

kalau dah merancang utk hamil, baru nak kahwin 1 2 bulan lagi dah kena makan folic acid. puan ni dah hamil 1bulan pun lagiii kena makan.. folic acid utk cegah kecacatan janin yg blh bawa MAUT.. neural tube defect. puan boleh study.

8mo ago

baik puan trima kasih yq

Sy masa sebelum buka buku pink mmg beli acid folic sendiri je dekat farmasi..sepapan dlm 1 ringgit..kalau nak yg brand mcm appeton tu mahal la sikit..bila dh buka buku,nurse kasi ubat lain,xpyh beli dh..

8mo ago

xpe sis.. sye dlu pun mcm tu.. folic acid Dr x bg.. ble da bukak buku pink kt kk, bru nurse bg ubt zincofer..

Folic acid makan dari sbelum pregnant smpai la 12minggu prtama..smpai bsalin pun ok

Boleh g farmasi beli acid folic.. baik mkn awal kandungan utk pembentukan janin..

8mo ago

Sesama kasih

boleh beli sendiri dekat farmasi, ada jual. rm1.00++ sepapan

8mo ago

oo yeke hmm trima kasih tau bgithu sya

kene makan