Baby Sembelit (1 bulan 22hri)

Assalamualaikum Mummy2 hebat semua mohon tunjuk ajar, adakah cara penyediaan susu fm boleh mempengaruhi fakto baby sembelit cth suhu yang xtepat atau susu yang sudah dibancuh direndam dan diberikan waktu susu tu dh sejuk boleh sembelit ke baby. Sebelum ni ade jumpa dokte pakar kanak-kanak sebab baby mcm colic jdi dokte suggest Susu Frisolac AR dh 10 hri bgi minum ok bila msuk tin ke 3 tiba2 baby sembelit hri ni nangis2 meneran maaf saya sertakan gmbr najis baby. Soalan saya adakah suhu air panas mempengaruhi fakto baby sembelit atau susu yg dh dibancuh direndam smpai sejuk bru bgi baby boleh menyebabkan sembelit.Sekian

Baby Sembelit (1 bulan 22hri)
2 Balas

Boleh jd xsesuai susu..cuba tukar susu sis..cara bancuh mgkin xjd faktor sbb sy selalu buat mcm sis buat klau bancuh susu terlalu pns blh rendam air utk sejukkan..cuma jgn kurangkan sukatan air..kena ikut sukatan btul sama dlm packaging susu..

susu formula lepas bancuh, bertahan sampai 2 jam sahaja. lebih dari tu, awak kena buang sebab susu dah basi. susu formula tak sesuai dengan baby pun boleh jadi punca baby sembelit. susu fm ni awak kena try n error sampai jumpa yang serasi.