Baby taknak makan 😔

Assalamualaikum mummies2 🥰 Anak saya baru nak masuk 9 month..tapi start dari prtengahan 8 bulan haritu,die dah kuramg makanan..asyik reject je makanan..kalau suap pon die kemam je dalam mulut..mcm2 menu dah cuba..tapi tetap sama 😔 normal ke yee bile baby reject makanan fasa ni ? Macammne nak kembalikan mood makan die balik ?😌

2 Balas

kemungkinan baby awak nk tumbuh gigi... awak buka mulut die n check gusi die. kebiasaan kalau baby nk tumbuh gigi nie die akan kurang makan. ada yg x nk makan lembut2 mcm bubur. ada yg nk makan keras2 sbb gatal gigi tu. Cuba bg baby awak biskut rusk teething tu? mummy boleh juga bg buah2 potong ikut size baby boleh pegang dan suruh die pegang makan sendiri. kalau main meal pula, boleh buat bebola nasi + sayur ke supaya die boleh pegang sendiri dan makan.

1y ago

ouhh cmtu...gusi die mcm dah nmpk bayang gigi nak kluar..insyaallah saya try ikot idea mamy ni..tq 🥰

maybe nak tumbuh gigi

1y ago

ouh macam tu ya..tq mamy 😊