Keputihan yang semakin kerap

Assalamualaikum mummies , nak tanya kalau sering keluar keputihan perlu ke bagitahu kk mse checkup ? Sbb pernah dah bagitahu sblm ni , nurse cakap tu pekara biasa . Tp sy masih risau , skrg kandungan dah 35 weeks tapi keputihan semakin kerap dan semakin banyak . Kadang keluar berketul2 . Setiap kali bangun pagi , akan rasa sakit / nyilu dekat ari2 bawah . It is normal ?

5 Balas

Pn kena bgtau nurse n doktor ye, nanti diorg akan ambik sample keputihan tu utk htr ke makmal. kalau diagnose GBS positif, nanti dr akan tulis dkt buku kita utk rujukan hospital tempat kita bersalin. Saya pon ada keputihan banyak masa 16w. Diagnose gbs then dr bagi ubat antibiotik, alhamdulillah kalau dulu sebelum tau ada gbs memang gatal merenyam la dkt bawah tu, now takda dh. Saya cuma jaga kebersihan miss v, lepas kencing keringkan dgn tisu. Hujung2 trimester ni memang ramai yg keputihan dia kelua banyak. yg membezakanya cuma keputihan tu keputihan biasa, ataupun keputihan yg di sebabkan kuman. kena bgtau segera dgn dr ya sbb kalau kita tak bgtau, nanti effect dkt baby. Moga dipermudahkan urusan pn ya.

1y ago

Terima kasih ye puan atas info nya . Sangat bermanfaat . Terima kasih juga atas doa nya . Semoga yang baik2 berbalik pada pn ye .. amin ..

keputihan ketika hamil adalah normal..tapi kalau keputihan makin kerap,byk,berketul2,berbau,gatal ataupun keputihan yng warna die hijau/coklat/kuning semua tu tk normal... 😁sis bagitau dkt doctor ye...😃

Saya selalu juga kluar keputihan.Mmg kata everyday la. Khijauan gtu tp sikit sikit. Kdg bcampur dgn warna putih tu. Tp ada org kta makin nk branak makin byk. N nurse d kk tu pn kata normal

sbaiknya sis bgtau la kt doc yg rwat sis, diorg akn ambik smpel..sy pregy kli ni pn kputihan hjau kuning,3kli dh ambk smpel,ad kulat..if kputihan putih tu ok la jgn smpai mcm sy ni..

1y ago

Klau kulat kne bt pe sis. Sy pn ada kuning kdg hijau kadang putih jgk. Ni dh cukup bulan

kena bgtahu yg keputihan berketul & banyak. nanti ambil sampel sbb bahaya takut gbs. sakit/ngilu tu tanda kencing kotor