Czer atau normal

Assalamualaikum mommy2 semua.. saya ada checkup dengan Doktor semalam Kandungan 30minggu .. So doktor nak jumpa saya lagi 2week , kandungan 32minggu nanti , Doktor ada tanya dengan saya Nanti nak bersalin Normal atau czer dan doktor suruh saya bincang dengan suami dulu ? So , nanti 32minggu , doktor akan bincang semula dengan saya. saya high Risiko , Ada kencing manis , darah tinggi , kandungan pertama saya PE .. So emergency czer Doktor suggest saya normal dan sy pun nak normal suami pun nak normal , tp saya takut la mcm anak pertama saya tiba2 tak boleh bersalin normal dan emergency czer 🥺 , bagi pendapat puan2 smua saya perlu pilih mana ? Sebab doktor pun ada bagitau kita tgk keadaan puan juga , dan nanti masa bersalin tu pun kalau misalnya puan tak boleh normal secara tiba2 akan czer juga. ni cuma persediaan kata doktor.. dan doktor ada bagitau kalau nak bersalin czer saya ada peluang 2 je lagi , Sebab czer hanya boleh 3x

6 Balas

Assalamualaikum WBT sis. Keadaan/situasi sis sebiji macam saya masa pregnant anak second 😂 teringat anak kedua saya sekarang Alhamdulillah dah 3 tahun. (Sekarang saya pregnant 34 minggu 🙂 masa anak first, saya banyak komplikasi gdm la, hb low la, suspect darah tinggi la. Last2 emergency czer juga sebab doc ckp baby dah membuang macam tu la. Jadi, untuk anak kedua saya, saya doc tanya nak pilih czer atau normal. Saya terus bagitau nak bersalin normal 🙂 saya buat persediaan, tetapkan mindset, berdoa banyak2, hadir beberapa antenatal class, Alhamdulillah, normal yang ke-2..... saya sekarang ni dah 34 minggu, doc tanya juga nak pilih yg mana sebab ada sejarah czer. Saya dengan yakin tawaqqalllillahitaala, pilih normal. Kalau qada qadar emergency czer pun saya terima. Sebab saya lalui 2 pengalaman, czer agak susah bagi saya sebab saya berpantang sendiri (mak tak jaga)... 🙂 apapun pilihan, tak apa, kita positif je, enjoy the journey 🙂 semangat ya sis 🌸

kalau sye terus je go for czer, sbb kite dh mmg high risk mom. atleast kalau elective czer, x perlu lah nak tahan contraction berjam2 and x perlu rasa sakit kena seluk berkali2. last2 kena emergency czer kalau poor progress. and sye rase u pon dh rasa kan sakit atas bwh bila mana kena emergency czer kan. laki nii die main sedap je ckp oh, xyah czer, normal je. sbb bukan dia yg nak tanggung sakit atas bwh esok. dia sedap je duduk kt luar tu kne aircond. kite ni yg dok berpeluh2 tahan sakit contraction, sakit kena seluk, at the end kena czer. andddd 3 org dh anak cukup dh zaman hidup keras ni. quality lagi penting dari quantity.

ikut sis. kalau sis rasa nak try normal,n dok pun ckap ok. sis try je dulu.moga dipermudahkan. sya mcm tu jugak dulu. anak 1st czer. preggy anak ke2.jarak dekat plak. slung Bru setahun lebih. so, dok Tanya nak try czer ke normal. sya mmg pilih nak try normal. dapat ke xdpat yg tu blkng crta,yg penting sya dh try. syukur. dipermudahkan sya dpt bersalin normal masa tu.

kalau puan nk brsalin normal..try puan follow ig yg sy share ni .mana tw sedikit sbnyk ilmu yg di share ni dpt mmbntu puan utk prepare bersalin normal bila tahu teknik yg btl... nama ignya mcm sy ss ni ..hrp dpt mmbntu puan..mg dpmudahkan segalanya amiin..

1y ago

Tq puan

Kalau saya, try normal dulu. Kalau boleh, syukur. Kalau tak boleh, benda dah memang expected.

kalau sy pilih normal