Barang baby ke hospital

Assalamualaikum mommy semuaa...td p kk nurse bg senarai nii jaa tuk bawa ke hospital nak bsalin nanti..bg saya yg xdak pngalaman ni konfius sikit sbb kbanyakkan org bawak barang banyak jgakk ke hospital..tp nurse bg ni soh ikot yg ni jaa..ok kaaa kalau bawak ni ja..kaa kna tambah sndiri🥴😁maaf kalau x masok akal🤭#ingintahu #firstbaby #firstmom

Barang baby ke hospital
11 Balas

better pakai maternity panties . pad yg sekali dgn spender mcm pampers utk org dewasa tue. sbb hari pertama mmg darah kaw2 byk.. kalo pakai jenis bertali , mmg x tertampung lps tue pyh nk ikat2.. list nurse bg awk tue mmg basic & essential je. awk tmbh laa apa yg ptt. kalau xda apa2 mslh lps bersalin, mmg xlama pun dlm wad.. cukup 24jam dh bole discharge.. kalo admit hosp gov, jgn bwk berat & byk sgt.. sbb nnt kta sndri yg akan bawak bag2 tue..

hospital gomen kn.. brg ibu - baju blk (guna blk bju mse dtg je senang) - towel - pakaian dlm - toiletries - socks - selipar (tros pakai je dr rumah) - maternity pad - mkanan n minuman 3in1 brg baby - pampers 10-20 - baju baby utk blk - blanket utk blk - wipe tissue thats it..x perlu bnyk2 hospital gomen..kalau swasta boleh la bwk mcm g tdo hotel ..

pad biasa dan bsalin berbeza permukaan.. bertali tu kekadang saya tak reti pakai. asal boleh ikat.. 😅 tengok contoh yg nurse pakaikan.. better awak pakai mternity punya lembut sesuai utk bsalin saya rekomen utk sminggu.. bbrapa mingu ada darah nanti baru pakai pad biasa/pnty liner..😚

2y ago

ya betol tu sis.. 😊

Kalau bersalin hospital kerajaan jangan bawak macam².. Nak² lagi suami tak boleh masuk teman and tolong uruskan, nanti kita kena uruskan semua barang² sendiri, diri sendiri, baby lagi.. Baik bawak yg betul² perlu.. Takde lah stress sorg² sebab barang banyak

2y ago

Bergantung pada hospital.. Lain hospital lain sop.. Sy tak pasti sangat sebab sekarang dah ada sop baru, sebab kita dah endamik kan.. Kena tanya hospital

Pampers baby 10pcs Pakaian baby dlm 2-3pasang Bedung Wet tissue Toiletries Towel Maternity pad Disposable panties Nursing bra Baju ibu dtg hospital saya buat baju balik Tudung sarung Charger & powerbank Air botol & snacks

2y ago

Saya pon bawak bnyak ni je , satu beg , satu lagi bakul letak botol air panas dngn snack , klau bole nk hadkan barangan , tnk bwak bnyak2 kang susah nk angkut

sy rasa baik tmbah2 yg lain2. boleh google persiapan bersalin apa nk kena bawa. biar lebih barang,jgn kurang.. mcm barang2 mandi bby n ibu. mknn2 mcm biskut smua tu.. baju bby bawa extra..boleh google.. sy pun google.

Rasanya tambah sikit jer yg perlu sis kalau hosp.gov..hosp swasta lain sikit sop nya 7.makanan/minuman 8.1 set toiletries(small set) 9.Towel 10.Powerbank,charger hp 11.nursing bra,sweater(takut sejuk nanti)

rasanya puan boleh tambah makanan ringan sikit, macam kurma ke, Milo 3 in 1, biskut2. lapar biasanya kalau lepas bersalin. pad pon standby lah yang sesuai yang memudahkan nak pakai

pad ibu yg bertali tu apa? mcmana tu? 🤔 awak tambahlah keperluan lain: baju dlm, panties awak, barang mandian, makanan (snek) biskut, buah kering ,botol air, dll.

2y ago

pad masa dalam LR ada tali tapi boleh je pakai dengan spender tak payah ikat tali tu ..

Pam susu sis.. Mcm saya luck krg baik time ank sulung pisah almost 5 hari.. Sbb pitam dlm toilet, so pam susu ja utk dia minum..