HB makin turun mcm mna ek

Assalamualaikum mommy semua, mslh sy skg HB makin turun🥲 mula2 sy kene bagi zincofer, tak masuk muntah blk.. lepas tu doc tukar pegi 4 sekawan tu pun tak jalan, muntah jugaa. Lastly doc baru je tukar ubat sy lagi pegi iberet.. sy sbnrnya takut n mcm trauma nak makan tkut muntah😂 tp setiap kali prgi klinik check darah, HB saya makin turunnnn tak naik2😭😭😭 smpi nurse pon ckp .. ni ubat last option. Kalau tak naik jugakk, taktau la nak bagi apa lagi🥲 Tapi kalau HB makin turun tak naik2 lagi mcm mna ek? KK ada cara lain ke ape? Takut jg klau tak naik2 lagi😢#bantujawab #firstmom #ingintahu

49 Balas

Make sure cara pengambilan betul. Iron tablet macam zincofer, obimin, iberet, feverret ni semua kena amik 2 jam SEBELUM/SELEPAS makan. Tak boleh amik dengan air or makanan yang bersusu, bercoklat, bersoda, caffeine macam kopi dah teh. Macam milo, horlicks, 100plus, kopi, green tea, milk tea. Semua semua ni boleh halang iron dari kena serap. Memang sia sia je makan nanti. Better amik time perut kosong. Saya selalu set alarm pukul 3 pagi. Makan zincofer dengan air ribena sejuk. Air dah sesiap bancuh. Tinggal bukak fridge and makan ubat je. Lepas tu tidur. Sebab tengah mamai. So far cara saya tu menjadi. Dulu HB dari booking 12 slowly turun sampai 9. Bila buat cara gini, now HB tak pernah bawah 12.

sya mkn iberat dgn zincofer dua2 mntah..iberat mntah+cirit..awal2 mkn zincofer ok..tpi skrang dh xlh mkn mntah+pning..hri ni doctor bgi ubat maltofer...doctor ckp ubt ni pling bgus..untuk mkn ubt ni cuma pakar yg blh bgi kputusan..cba awk cita kt doctor kta awk xlh mkn ubt tu..mna tau doctor bgi awk ubt sma mcm sya..sya pon blm cuba lgi..sbb bru dpt tdi..kta nya ubt tu sdap perasa coklat..mkn dia pon bkn telan tpi kunyah..awk blh bli dkat farmasi klau klinik awk xda ubt ni..mcm sya klinik sya yg bgi..adik ipar sya pon mkn ubt ni tpi dia bli kt klinik..skotak brpuluh ringgit jga dia ckp..hrap2 klinik awk ada ubt ni..xpyah ssah2 bli dh..

Hi there, saya share my current situation ya. Mula2 Hb saya 13 . Then ada drop 10.5. Saya stop minum coffee, pastu usahakan mkn jambu batu & mkn dragon fruit few days before next checking haritu, dan syukur naik around 11 . Tp skrg tdk makan jambu batu lagi sbb malas hahaa. Saya pun tdk ngam dgn zincofer, since trauma.. sy ambil Obimin pluz saja, beli sndiri di Pharmacy. Then baru2 ni sy ada start rebus/steep red dates dan goji berry, tiba2 Hb naik ke 12.9… mmg trkjut sbb tdk sangka Hb boleh naik tetiba. Hopefully you boleh cuba cara ni. Smoga brmanfaat ❤️

Cuba awk mkn makanan utk tambah kan darah Sy share yg sy mkn sbb dulu sy pn hb low masa awl2 pregnant sbb xtau pape bab mkn ni lbh2 lg sy alahan teruk. Setiap hari wajib sy akn mkn kurma 3biji pg&3biji mlm.setiap hari sy akn mkn buah jambu batu,yogurt,hati ayam,bayam merah,sayur hijau.elak kan mnuman 3 in 1@kafein Nk mkn zincofer ada cara dia juga kalau slh mkn mmg hb xkn naik.blh search cara mkn zincofer sbb sy dh lupa..lps sy follow semua mmg hb sy maintain 11 sampai la nk beranak naik jadi 14.

Saya tak boleh tolerate dgn zincofer, iberet saya ok. 1st makan mmg akan muntah, lama-lama dia akan ok. Hb saya pun naik sikit tapi still under 11 tapi ok tak bawah daripada 10. Pernah turun sampai 8 sbb demam & admit hosp, husb belikan maltofer. Mmg naik mendadak sampai 11.3 & then turun balik & then back to iberet. Iberet juga sesuai dgn saya, kalau tak boleh cuba consume pati delima. Masa 7 bulan saya consume pati delima & iberet mmg naik saja sampai bacaan 12 lebih.

1w ago

sis mcm mana nak jarakkan masa consume iberet & pati delima

saya pun ada masalah macam sis, syarat nya kena konsisten makan ubat tambah darah ( tak kisah sis blh masuk jenis apa ) jgn minum, yg berkafein, spt 3 in1, Sy minum Horlicks je sis ( wlpon xsuka bau susu2 ) demi nak naik kan hb.. more daging, sayur bayam, oren Sunkist, jambu batu. air masak jgn lupa juga ye... skunk hb sy 10.8 , naik angka belakang je. haritu 10.6, pasuh nt dia turun balik wlpn dah usaha mana pun, Smpai ubat cair darah sy dh tambah ok pun xnaik2 juga

sy masuk fasa ke 3 ni hb jd 11 pastu nurse ambk darah nak cek zat besi dlm darah bagai. then dia suruh mkn zincofer ni tp tu la dri awal preg ambk ubt ni tp sy x pnh mkn.sy just mnum jus delima n mkn buah jambu n bebuah lain.cma hrtu je checkup hb tetbe jd 11. then gatal g try mkn zincofer tu terus seharian kepala mabuk n muntah. memang x blh la sy nk telan lg.. sekrng mkn buah jambu jus jambu.

wslm sis.. sy pon mcm sis dlu.. mula2 obimin, then HB turun, dia bagi zincofer.. n last dia bagi Iberet.. Alhamdulillah ok smpai skg.. tips dri sy mkn iberet pagi2 sblm mkn ap2.. then kalau blh jgn sentuh langsung tea/coffee/coklat.. sbb ianya akn bgi effect pada ion dlm darah kita.. kena bnyk mkn mknn yg tambah darah mcm sis aieshahradhiyah mention tu.. inshaaAllah semua ok..

saya pon hb low.. saya dah bosan makan ubat.. last2 saya mintak je kat doc nak ambik iv.. saya sendiri mintak.. saya cakap saya x nak makan ubat.. saya nak cucuk.. doc okey je.. kencing manis saya pon mcm tu.. punya lah x nak makan ubat.. mintak kat doc nak insulin.. sekarang kencing manis mmg drop.. iv vinofer baru on td .. mggu depan sambung lagi 4 ampule..

try mkn maltofer .. macam sye mula2 mkn zincofer pastu muntah + hb drop .. pastu makan obimin 1 biji pagi dan iron tablet 2 biji malam .. sama jugak hb drop .. pastu sye mkn maltofer 2 biji .. trus naik .. sambil2 tu kna bnyak makan jambu batu dan minum air limau .. td sye checkup .. hb sye dr 11.4 naik smpai 14.2 .. boleh try maltofer