Suntikan imunisasi

Assalamualaikum hi mommies,sya nk tnya sbb sya first mom,knp ya x boleh suntik bayi ketika sakit?

1 Balas

Wasalam. Takut reaction efek baby, maybe jadi alergi, efek otak baby etc. Then yg disalahkan vaksin pulak padahal ibu bapa yg nk vaksin ms baby demam

9mo ago

Betul, bayi perlu dalam keadaan sihat. Jika ada kesan sampingan lepas vaccine, doc akan make sure itu kesan vaccine dan bukannya sebab existing cause sblm di vaccine. Jika anak tak sihat, ada demam, flu atau batuk perlu declare. Doc akan check dan buat decision fit atau tak utk di vaccine.