BABY MENGERAS TAPI CONFUSE

Assalamualaikum Mommies, sorry soalan ni ramai dh tanya tapi mcm nak tanya juga. Baby kerap mengeras sampai ad lebih 10 min lpstu gerak lpstu keras balik. Rasa tak selesa dan ngilu kt bahagian bawah ja xde rasa sakit perut yg kuat. Nak kena g hosp ke ni sbb sy still 36w+, klau ikut scan lebih sikit minggu. Nanti pergi takde pape pula. Bantu jawab and share klau ad pengalaman sbb sy first 🙇🏻 TERIMA KASIH sangat Moga dipermudahkan urusan semua. #firstbaby #pleasehelp #ingintahu #bantusharing

8 Balas

Mengeras tu tanda2 baby dah nak mula matang or panggil braxton hicks. Tapi biasanya tempoh paling lama 2 -3 minit. And tak sakit yg berterusan. If let say selepas 3 minit berterusan mengeras and rasa sakit continuously macam rasa nak “membuang” better sis pergi hospital. If irregularities doc akan buat CTG utk check baby heartbeats & contractions patterns.. Kalau ragu2 pergi hospital ya. Take care sis.

mengeras kerap tu pon salah satu tanda nk bersalin. dn selang masa baby mengeras sgt pendek. kalau sy jadi awak, sy akan pergi je hospital. walaupon after tu kena balik. atleast sy lega bila doctor sendiri yg ckp xde pape.

Waalaikumsalam. Kalau awak rasa luar daripada kebiasaan awak, tak perlu teragak-agak untuk pergi ke hospital regardless berapa week sekali pun. Sebab awak je yang tahu pattern pergerakan baby.

Haritu doc sy ckp.. mengeras yg ada sakit baru pergi hospital.. sbb sy pun lepas 35week dia kerap mengeras, tapi xsakit la..kawan sy pun mcm tu..tapi kalau awk risau, better pergi check..

kena pergi hospital awak, nanti dr check bukaan. kalau takda apa apa tanda bukaan awak boleh balik. kawan saya 35 minggu baru tapi dah start sakit then check bukaan dah 3cm and beranak.

Guna apps contraction sis. Boleh amal formula 5:1:1. Selang 5 minit, dalam tempoh 1 jam untuk rasa keras selama tempoh 1 minit. Harap membantu.

sy pun 36w , bby mgeras dlm tempoh 5 minit mcmtu tempoh nk mgeras smula tu jauhlah . tp tak sakit . nurse sy pesan kalau mgeras + sakit bru ke hosp .

better pergi hosp sis. pantau keadaan baby dlm kandungan.