Nampak atau tak ye janin saya

Assalamualaikum mommies semua, nak mintak pedapat, 2 minggu lepas saya pergi scan waktu tu kandungan saya 6w5d tapi dr ckp tak nampak baby lagi so dr suruh dtg lagi 2 minggu iaitu minggu ni. Tapi saya rasa takut sangat kalau scan yang kali ni tak nampak lagi sebab sy banyak baca macam2 kes boleh jadi kalau baby tak nampak time scan ni. Sekarang saya baru 7w6d. 19.8.2020 ni dah kena buat buku merah. Mommies doakan urusan sy dipermudahkan ya. Saya doakan urusan mommies semua dipermudahkan in shaa Allah ? #1stbaby

Nampak atau tak ye janin saya
20 Balas

saya pun ada pengalaman mcm ni... scan tp baby tak nmpk.week 8 scan pun kantung kosong.. then buka buku pink .. kat klinik pun dr scan kata kantung kosong.. dr suruh dtg lg 2 minggu.masa week10 dtg scan lg pun sama x nmpk baby.. pastu pegi jumpa dr pakar gynae & ob.. dr pakar pun kata x nmpk baby and nmpk dah ada bleeding time scan and kantung pun mcm penyek and tak nmpk baby kat dlm. time tu dah week 11. dr cuba tenangkan kita utk terima yg baby akan keluar dengan sendiri dlm masa terdekat.. dr kata ni kes baby tak jadi..atau nama dia missed misscarriage.. atau missed abortion.(ni term dr pakar tu bgtau) ..then hari yg sama jumpa dr pakar tu.. hari tu jgk hari i gugur.. huhuhu sayu hati ni Allah je tau. tp kita kena terima.. tak lama lepas tu dlm 3 bulan.. i mengandung balik . Alhamdulillah..

4y ago

Alhamdulillah sis tak lame sis tunggu lepas gugur tu....

sama dgn saya. 5weeks tak nampak apa2. bila scan, nampak kosong je. kantung pun tak nampak lgsg. docs suruh dtg 2 weeks kemudian. Alhamdulillah dah nampak siap ade heartbeat dah. rupenya kandungan sy lambat jadi seminggu. sepatutnya 8weeks tp doc kate baru 7weeks. awak jangan risau. insyaAllah ade rezeki tu tp haritu sy pun resah selagi tak nampak baby sbb sy pun 1st baby. mmg risau sgt.

4y ago

Alhamdulilah tahniah sis jaga diri elok2 ya. Thankyou sudi reply

sy haritu masa scan 6weeks5days.. kantung ada tapi tak nmpak apa2.. doc suruh repeat lg 2 minggu tpi dah genap 10weeks bru sy repeat scan.. alhamdulillah mse 10w baby dah nmpak jelas, heartbeat pun dpt dgr.. 😊 skrg sy dah 24weeks dah.. hehe yg pnting sis jaga diri, jgn buat kerja lasak2.. nasihat sy before repeat scan nnti jgn kencing, sbb dr kata masa tu baby msih kecil & susah nk detect klau pundi kosong.. 😊

Hi awak, saya pun macam ni haritu. saya pun first baby. Mula2 sedih sbb tak nampak. Tp kena byk sbr ye. Mmg kita ni tgh fasa excited. Skrg Alhamdulillah dah 11 minggu. Bru je scan 2 hari lepas. Kali ni scan nampak kaki tangan skali 😍 jgn risau dan jgn byk fikir okay ? Doa yg baik2. Saya doakan pregnancy journey awak dipermudahkan dan baby sihat kuat dan sempurna.

4y ago

Alhamdulilah tahniah siss. In shaa Allah sy tak pikir bukan2 dah. Suka dgr cerita awak. Semoga dipermudahkan yee urusan awak

In sha Allah jagan risau jaga emosi sis..doa yg baik2 ...saya lg la ni first bby br 12 week mcm2 perasaan sbb 14 thn mnnti kan...kita doakan semua urusan kita dprmdhkan yer...aamiin yra..apa2 pon kita kena blapang dada..in sha Allah..kena kuat jaga emosi...

4y ago

Allahu 14 tahun awak tunggu. Tahniah awak, jaga diri elok2 yaa. Semoga dipermudahkan urusan taww

saya dulu scan time 9week still nmpak kantung je.. dah 10w keatas baru nmpak janin ngan heartbeat.. tp kalau nak scan nanti, pastikan jgn kencing dulu, biar pundi kencing full sbb sng nak nmpak.. saya buka buku pink time 11week.. dont worry keep positive..

4y ago

xperlu...nnti bladder tu akan himpit sikit rahim..lagi senang nak nmpak kat screen nnti...

saya masa cek pun x nmpak apa batu cek minggu lepas.. cuma doc ada buat titik apa nth... tp saya x pasti tu apa.. doakan saya juga yaaa... klau ikut ni second baby sbb yg first gugur... after 8 months baru dpt rezeki balik tgk double line

Sy masa scan awal utk buka buku masa tu 8week, doc ckp baby kecik xboleh nk pastikan... So repeat scan lg 2mggu, alhamdulillah baby membesar ikut mggu yg sepatutnya n dah ada heartbeat... Keep positive, doa byk2... Inn shaa Allah xd pape...

4y ago

Ur welcome, sy doakn semoga urusan awk dipermudahkn... Think positive, byk kn berehat n doa byk2 supaya baby membesar dgn sihat... 😊

sy 6w aritu kantung je.. pstu repeat scan 7w.. nmpk janin n heart beart trus ..happy sgt .genap 11 w buka buku 25 aug ni .jgn risau tiap org len len.. ada 8-10w baru nmpk janin skli heart beat trus. mkn folic acid + mnum susu

4y ago

Nak tnye sis minum susu ape ye ?

In shaa Allah..takdak apa²..biasalah..masih di awal kandungan..mmg tak nmpk lg..sy pn bru 5weeks,sy p booking,scan pn tak nmpk lg..doa yg baik² igt yg baik²..

4y ago

Yaa..apa pn kna positifkan diri..in shaa Allah..semoga dipermudahkan ya..🤗