Kira pergerakan baby

Assalamualaikum mommies, saya nak tanya macam mana nak kira pergerakan baby ye? Sbb saya selalu dapat rasa pergerakan yg soft, yg macam pusing2 tu kadang2 je rasa. Tapi nurse cakap kalau pergerakan yg macam tumbuk ke tendang tu tak dikira. Disebabkan saya tak selalu rasa pergerakan yg pusing2 tu saya jadi risau. Tolong jawab ye mommies thank youuu #firstbaby #firstmom #pleasehelp

10 Balas

selalunya yg menumbuk menendang tu lah yg dikira sis. nurse tu salah cakap kot. cara kira at least kene jarak 30 minit bagi setiap pergerakan yg kuat. kalau dlm 1 masa tu dia sentiasa bergerak, tu masih dikira sebagai 1 gerak. tipsnya kalau rasa baby susah nk gerak, minum air sejuk/manis atau makan buah2an. buat senaman pun kdg2 boleh trigger baby gerak jugak