Kira pergerakan baby

Assalamualaikum mommies, saya nak tanya macam mana nak kira pergerakan baby ye? Sbb saya selalu dapat rasa pergerakan yg soft, yg macam pusing2 tu kadang2 je rasa. Tapi nurse cakap kalau pergerakan yg macam tumbuk ke tendang tu tak dikira. Disebabkan saya tak selalu rasa pergerakan yg pusing2 tu saya jadi risau. Tolong jawab ye mommies thank youuu #firstbaby #firstmom #pleasehelp

10 Balas

awak salah dengar kot awk nurse ckp.. yang rasa berdenyut kat perut tu kira baby tendang atau tumbuk tu betul la tu baby gerak. walaupun dlm satu masa tu bnyk kali dia bergerak yg tu dikira sekali gerak.. berapa minit selepas pada tu bila rasa lagi gerakan baru dikira gerakan kali kedua.. kadang kita xrasa gerak mungkin sbb kita aktif sgt bnyk bt kej ke kita xperasan.. selagi mana kita rasa baby tu gerak dlm perut xperlu risau.. melainkan kita sendiri rasa lain je mmg dia lain daripada kebiasaan geraknya kena alertla cpt² pergi hospital.

selalunya yg menumbuk menendang tu lah yg dikira sis. nurse tu salah cakap kot. cara kira at least kene jarak 30 minit bagi setiap pergerakan yg kuat. kalau dlm 1 masa tu dia sentiasa bergerak, tu masih dikira sebagai 1 gerak. tipsnya kalau rasa baby susah nk gerak, minum air sejuk/manis atau makan buah2an. buat senaman pun kdg2 boleh trigger baby gerak jugak

Terbalik tu sis, yang menumbuk menendang tu dikira pergerakan. Kalau yg soft2 tu mgkin tak dikira 🥰 salah nurse kot cakap terbalik. Atau sis salah dengar kebarangkalian mgkin antara dua tu silap salah satu

Assalamualaikum bund nak tanya, rasa mau buang air kecil, Tp saat kita jonggkok tak mau keluar, malah saat kita berdiri langsung keluar, ada kah yg mcm saya, mohon jawab ya bund,masuk 35 minggu, tq

2y ago

saya diakhir trimester pun saya macam tu, normal je... baby dah membesarkan....

Curious la... Klu tumbuk / tendang tu tak dikira as gerak...dhtu kira as apa? kita yg dewasa buat aksi tumbuk pun dikira bgerak.

2y ago

Itulah. Tp sy mmg kira gerakan biasa & tendangan. Inform misi tmpt sy, dorg xde masalah pun. Janji cukup 10x. Dan sy pun dh selamat bsalin, bby aktif sebijik masa dlm kndungan (byk menendang) 😅

mcm terbalik je, nurse saya pulak cakap kira gerakan yg kuat, kalau yg soft tu tak kira sbb takut sedu je.. 😅

Salah dgr la tu. Cuba confirmkan balik dgn nurse tu. Kalau keliru lg, tgk je yt cara kira pgerakan

2y ago

Pelik betul doktor & nurse klinik awk pergi ni😅 tp any pergerakan yg besar/nyata mcm pusingan, tumbukan itu dikira. Ikut je panduan dlm buku pink.

Asal rasa gerak terus tanda sis,,kalau ckup 10 bgus lah.jgn lupa tulis masa dia

dekat buku pink tu je tulis , gerak / tendang

rujuk buku pink ni sis

2y ago

bukak kat swasta ke?