Baby terberak dlm perut dan tgah on antibiotik

Assalamualaikum mommies, pagi tdi sy dah selamat melahirkn secara emergny czer. Due date sepatutnya 31/12/2023. Tpi hri ni warded utk induce GDM on diet control. Admitted pkul 10 tdi. Tak sempat induce lagi bacaan ctg bby dah tak cantik. Base 180 ke atas dan ada longkang yg menandakan bacaan ctg tiba2 drop. Xsmpai stgah jam doc terus proceed utk emergncy czer. Sign borang apa semua thn terus masuk Operation room. Pkul 10.47 bby dah selamat keluar. Mslhnya dia dah terberak dlm perut dan terminum sedikit air ketuban. Tak sure dia terberak msa dlm process nak potong ke ataupun msa masih dlm wad. Skrg bby masih on oksigen dan antibiotik. Sebab ada jangkitan sedikit dekat paru2 dia🥲 Tpi doc yg jga bby tdi ckp tak perlu risau sebab keadaan bby makin okey. Mula2 dorg kena psang oksigen dlm 5 mcm tu. Skrg dah trun pegi 1 dan dah tukar ke cable sja. Besok pagi dorg akan cuba buka oksigen sma ada bby boleh bernafas okey ke tak tanpa cable tu. Siapa ada pengalaman mcm ni? Biasanya bby akan on antibiotik brapa lma ye.. sy first mom dan sy risau sngt. Tdi sempat tgok bby sekejap je. Cium pp dia 2 kali sblum dia masuk wad baby msa tgah jahit luka. Husband ada la pegi tgok ambik2 gmbr. Risau esok sy discharge bby tinggal sini😔

2 Balas

dlu sy pun emergency czer..baby on antibiotik 7 hari. ibu klau czer ddk wad 3 hari. so, 3 hari tu boleh je tgk baby n menyusu cuma kna pi ke tempat baby la. lps dah blk umh pun sy pegi je hantar susu n melawat baby..hari ke 7 bru baby blk umh.

5mo ago

tq respond. betul awk. skrg pun sy masih dekat wad. esok bru discharge dan besar kemungkinan bby pun akan discharge skali esok sekiranya keadaan dia berterusan okey dan kuning xde. pgi tdi doc bby dtg explain keadaan bby. katanya respond bby terhdap antibiotik yg dorg kasi sngt bagus. mungkin hri ni last dos dia bagi. sambil dorg nak pantau keadaan bby slma 24jam. oksigen pun dah stop pgi tdi. bby pun dah 2 kali nurse hantar masuk wad sya. dpt la susukan sikit2.😊

bergantung. tp since ibu czer, akn duduk wad 3 hari dari lps operation.