Paksa bersalin

Assalamualaikum mommies, nak tanya pengalaman yg paksa bersalin dgn ubat atau belon? Mana lg sakit?

6 Balas

sy pernah rasa ubat n drip. 2 2 sakit sbb ketahan badan sy tk kuat. bdan jenis tk tahan sakit. mmg betul sis. induce ni ikut ketahanan badan seseorang. mcm sil sy tk rasa sakit kena belon, ubat. sy ni smpai dh naik hntu. tpi ikut kebanyakan org cerita, belon paling tk sakit. sbb dr masukkan belon n tunggu smpai bukaan 5cm n belon jatuh sndiri. bila belon jatuh, means bukaan dh 5cm. boleh dh masuk lr. ubat plk bila dia masukkan ubat tu, kena baring 1 jam. rse senggugur manja2 gitu. dr akan masukkan 2 kali tiap 4 jam tk silap sy. tpi lepas 2 hari diorg akan bgi rest sehari. then continue lgi. pengalaman sy kena induce ubat. 4hari. 2 hari on ubat. rest day sehari. hari ke 4 on ubat kali ke2, bukaan 6cm terus masuk lr. 😂

2y ago

oh ya ka... kuat btl anti body SIL sess. doc akn bg sy sekali je ubat or belon sbb tak nak jantung sy stress.

ikut pengalaman anak first, kalau belon bg saya mula2 je rasa sakit. lepastu lama2 hilang sakit. Bila belon jatuh bukaan dh 3cm, dlm lr plk kena induce drip. Induce drip lagi sakit sakit sakit bg saya 😂

Wsalam. Klu u xd bukaan lg, induce ubat. If u dh ada bukaan 1-2cm, induce belon. Sakit tu semestinya, tak kira naturally or induce. Cuma tahap sakit tu ats bdn masing2.

drip ubat sakit mcm nak pecahh bawah tu .. memang kena kuat mental laa nak tahan saya pon 12jam tahan induce ..

ad org msuk belon rse sakit..ad yg x..tpi pada saya lah..induce ubt lagi sakit dri smua tu..🤭🤭

bersalin memang sakit puan takda yang tak sakit ..