Hingus anak

Assalamualaikum mommies, maaf saya nak tanya. Anak saya berhingus, boleh ke saya pakai rinscaps sodium chloride 0.9% untuk keluarkan hingus?

Hingus anak
7 Balas

hai sis. ank sy pun beringus dan berkahak. sy menguna kaedah cuci hidung bayi sy yg berumur 7 bulan menguna kan air garam 0.9 tu.. sbb bayi sy jenis yg kerap kenak serang selesema... alhamdulillah lps sy cuci hidung. keluar ingus baby. sy jarakkan dlm semnggu lps tu br cuci lagi. ank2 sy semua 6 org. semua mengunakan cuci hidung bila mereka terkena demam selesema.termasuk sy sendiri pun menguna kaedah cuci hidung. dokter dan nurse pun galakkan kita cuci hidung. sbb kaedah tu lebih selamat sebenar nya dr trs mkn ubat2.. andai kahak yg degil nak keluar... kita prlu menguna kn nap simpan air garam 0.9 tu dlm nap. hidu asap wap tu.. bila ank2 n baby batuk selepas mengunakan nap tu. kita tepuk2 di belakang. untuk bantu bayi keluarkan kahak yg degil tu keluar..dokter pakar yg srh buat kaedah cuci hidung nie .jnji ibu msti berani je. dulu sy pun takut. tp alah juga tgk ank mkn2 ubat. dan ulang alik g klnik. last2 sy beranikan diri sy mbuat nya sendiri. alhamdulillah skg sy buat semua di rmh je

Sorry takde pengalaman 🙏 boleh consult dengan doktor dulu

Tanya doc la sis lagi baik

dah cuba guna sterimer ka?

anak umur brapa?

umur?