Awal Kehamilan

Assalamualaikum mommies & bakal mommies.. Nak tanya, boleh tak makan Strepsils? saya skrg dlm awal2 kehamilan.. tekak saya gatal sgt & batuk2..

Awal Kehamilan
18 Balas

strepsil boleh je makan. sebab dia bukannya ubat khas yg perlu prescription dari doktor. mcm penadol pun boleh je makan. tapi kalau ada ubat sakit tekak yg dari klinik, tapi maybe asben punya yg lama sebelum ni.. jangan pandai2 makan. takot tak sesuai utk ibu mengandung. namun yg terbaik, jumpa doktor dapatkan ubat yg sesuai.

Awal kehamilan sy selalu tak sihat..batuk tu yg agak terseksa. Cara sy setiap kali tak sihat, makin kerap minum air masak..lama2 nanti ok la. Strepsil or apa2 ubat batuk sy tak berani nak amik..kalu awak xboleh tahan batuk berterusan terus ke klinik ye, supaya doc boleh prescribe ubat yg bersesuaian untuk ibu mengandung..

Saya pun batuk juga. Pergi farmasi & dicadangkan ambil strepsils color purple untuk pregnant. Kalau color lain ahli farmasi tak galakkan. Sama juga deflam, dorang tak bagi hisap juga. Tapi haritu admit hospital, doc bagi saya deflam color pink.

saya baru je td siang jumpa doc ibu dan anak.sy tanya dah mgandung ubat hisap atau kumur bole tak?doc kata xbole sbb mengandung xdigalak kan.doc bgtau kalau teruk sgt test covid.balik dr kk mkn masam² dan rest.alhamdulillah ok sikit

kalau ikut Dr Imelda strepsil tak boleh makan sis cuba kunyah dan kemam cengkih InsyaAllah membantu saya dulu buat mcm tu je dan better ke klinik jumpa doc dulu bgtau tgh pregnant nanti diorg akan bg ubat bersesuaian utk kita

Saya sekarang pun tengah batuk jugak..saya cuma sapu vicks+garcipro atau olive oil+bawang putih bakar.. minum air limau,lemon suam..alhamdulillah makin surut batuknya..tapi elakkan makanan/minuman yang boleh buat kita batuk

saya skrg kena demam virus, perit rasa tekak ni tapi doktor x kasi makan apa2 ubat hisap mcm strepsils ni. doktor cuma bagi ubat batuk (khas utk pregnant mom) dan ubat kumur je.

sya sarankan jumpa doct nanti doct bagi ubat batuk sya pun batuk2 kadang trus termuntah campur darah alhamdulillah skrg ok dah smoga dipermudahkan urusan kita yee 🤲🏻

Kalau sakit tekak tu sampai tak boleh nak telan or minum, sis bileh beli Oradex, ubat kumur. Dengan spray mulut. Dia lagi selamat. Insya Allah boleh sembuh.

elakkan deflam, strepsils sbb ada antibiotic yg kuat. cepat lega tpi tk sesuai utk pregnant. ambik yg lighter mcm fisherman. or minhm lemon + madu