susah membuang

Assalamualaikum mommies. Baby kalau menyusu badan memang jarang membuang ke? Macam mana nak bagi dia membuang ea sebab kadang kesian tengok dia meneran je macam nak membuang tapi takboleh. Ke sebab baby sembelit? Tq

6 Balas

Baby full BF kerap membuang normal, jarang membuang pon normal. Ikut atas anak masing2. Anak saya prem, fully BF dan masa umur belum 1bulan ke 2 bulan mmg smgu lebih baru buang air besar, dan kalau da membuang tu 2 3 kali sehari. pernah tanya doc sbb duduk NICU 3 mgu dlu, 7 - 14 hari x buang air besar utk anak fully BF adalah normal. Sbb susu ibu paling senang hadam atau cerna, kata doc. Sekarang bila da masuk 3 bulan baru makin kerap buang air besar. Asalkan x kembung, x meragam dan perut x keras. Ikut naluri ibu, kalau rasa anak lama x membuang n anak nmpak x sihat, ibu cpt2 bawa jumpa doc.

Setiap bby lain2. Ad yg fully bf hari2 membuang. Ad yg fully bf jugak tp jarang membuang. Anak sy jarang membuang jugak and dah rujuk doktor and nurse, normal baby fully bf xmmbuang seminggu. Try tgok pegang perut die keras ke tak. Kalau tak okay je tu. Rajin2 jugak urut perut dlm pusingan jam

Bby klau susu bdn spenuh nye.. Biase paling lwt dia xberak 12 hari.. Sis bole buat senanam kaki.. Mcm kayuh basikal untk aktiv kn usus dia supaya membuang.. Sis bole google cara nye klau x thu.. Sye prnh buat.. Da berhasil.. Alhamdulillah..

Baby menyusu badan lagi senang membuang. My baby hari2 membuang, berkali2. Banyakkan senaman kaki. Urut2 perut. Good luck mummy 🥰🥰

4y ago

Oh ok. tq for sharing😁

Walaikumusslm..septtny klau bf bby snang nk membuang...mngkn faktor pemknnan ibu kna tgk jgk..n buat senaman n urutn kt perut bby yer

Bby sy setiap hr membuang, bf jugak. Cuba sis try makan buah oren