Prosedur daftar anak luar nikah di JPN

Assalamualaikum, minta maaf, tumpang tanya ya semua mummy dan bakal mummy. Apa prosedur untuk daftar kelahiran anak luar nikah tanpa suami? Ada kena bayar apa-apa denda ke? Saya juga berhasrat untuk bersalin di rumah jadi perlu ada surat akuan bidan/doktor ya?

6 Balas

knpe nak bersalin dkt rumah? bersalin je dkt hospital. kalau ada complication masa bersalin dh mudah, xperlu nak tunggu ambulans ke apa. doctor boleh terus selamat kan awk dgn baby. sbb complication masa bersalin ni mcm2 and boleh bwk maut. tolong jgn risiko kan diri sendiri dgn anak. even awk lahirkan anak x sah taraf pon, nurse dgn doctor tetap layan. tetap selamatkan awk dgn baby. nurse dgn doctor xde masuk campur pon urusan peribadi awk tu. statistic kematian bersalin dkt rumah tinggi. lagi 1 bila discharge hospital nnti nurse dh bgi borang and tanda kan mana yg perlu awk sedia kan sblm pg jpn. kalau dokumen x lengkap dh menyusahkan awk pulak nnti nk turun naik sana sini dgn keadaan berpantang and bby. dftr ank luar nikah xde denda pon melainkan awk dftr lmbt.

Hi.. saya bernikah di thailand kerana susah utk buat permohonan wali hakim disebabkn saya ank angkat. Sekrg dlm proses pengesahan nikah di malaysia. Di buku pink mereka remark saya sbg ‘single parent’.Pengalaman sy spjg check up di kk tanpa sijil nikah, doctor refer saya ke jabatan kebajikan.. di sana, saya kena interview dan pegawai kebajikan selidik mengenai kewangan, tempat tinggal dan latar belakang keluarga atas alasan utk elakkan baby dari terabai. Sepjg check up di kk pulak, nurse & doc semua baik dan tiada double standard. Dr ada bgtau masa lepas bersalin, ibu bapa kepada ibu yg bersalin perlu hadir ke hospital untuk sign surat discharge. Selain dr itu x dibenarkn.

1y ago

Saya belum bersalin lg sis. Due bulan 7/23. Mcm kes saya sebab ada sijil nikah di Thailand, ada budi bicara dr Jabatan Kebajikan.. Jika xberkahwin, cik boleh dptkn nasihat jabatan kebajikan yea ☺️

bersalin shja di hospital. xde dikenakan denda ape2 pn. xde ape pn yg bersalah. bila bersalin di rumah takut terjadi ape2 komplikasi lagi bahaya kerana melibat kan dua nyawa. ni atas pngalaman sy sndiri. yg penting prgi hospital doktor nurse blh monitor kita dgn baby. pasal pndaftaran kelahiran xde masalah pn nt dh nk discharge nurse akan bg 1 surat utk daftr kelahiran dan bg tahu ape yg ptut nak bt wktu dftr nt😊

sy ada pngalaman kawan brsalin anak luar nikah... just bersalin di hosp je.. xde sape akn judge.. n urusan pn d prmudhkan sama sprti orang lain.. x de double stndrd pn.. n brkenaan jpn tu.. nnt dr hosp dorng akn bg semua borang n dokumen yg d prlukan untk dftr anak.. so awak or fmly awak bole pegi jpn n terus dftr.. x silap x de byaran denda or apa2..

wslm. pegi jpn,nanti disana pegawai jpn akan bagitau dokumen apa yg perlu disediakan. nasihat sy pd sis,sila bersalin di hospital atau fasiliti kesihatan tak kira gov atau swasta. nanti bila nak daftar kelahiran ada yg perlu difotostat halaman dlm buku pink. nanti dokumen tak lengkap susah nak berurusan di jpn.

Besalin kt hsptal je lgi snng , klau bsalin kt rmh mungkin agak susah sikit nk bt surat lahir , sy ade spupuh non muslim bslin ank luar nika kt hsptal je , surat lahir pun snng sikit nk bt , lgi pun bsalin ni mlibatkn 2 nyawa 🙂